HR EN
9. studenog 2019. Intervjui

Trumpovoj Americi smeta nova obrambena politika EU

Tonino Picula boravio je u okviru službene misije EP-a u SAD-u, te održao niz sastanaka s najvišim dužnosnicima UN-a, poput Glavnog tajnika Antónia Guterresa.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula boravio je u okviru službene misije Europskog parlamenta u SAD-u, gdje je kao koordinator parlamentarne skupine S&D i član Odbora za vanjsku politiku, u New Yorku održao niz sastanak s najvišim dužnosnicima UN-a, među ostalim i s Glavnim tajnikom Antóniom Guterresom, a u Washingtonu se sastao s vodećim ljudima State Departmenta i Nacionalnog vijeća za sigurnost SAD-a. 

Kakva je atmosfera vladala na sastancima u New Yorku i Washingtonu?

Bila je riječ o posjetu najvećoj multilateralnoj organizaciji na svijetu, ali istodobno i najvećoj i najmoćnijoj državi svijeta, koja je ujedno i domaćin UN-u. I tu dolazi do zanimljive diskrepancije, s obzirom na to da američka administracija od prvog dana svojeg mandata sustavno radi na razgradnji multilateralnog poretka. I naravno da se postavlja pitanje može li država koja je toliko aktivna u razgradnji multilateralizmabiti dobar domaćin i partner najvećoj multilateralnoj organizaciji na svijetu. Sve to, naravno, ima posljedice na odnos Washingtona i Bruxellesa. U svim razgovorima s američkim dužnosnicima stekli smo dojam da su američko-europski odnosi u doista posebnoj situaciji i da partnerstvo Europe i SAD -a nikad nije bilo pod većim pritiskom. To je apsolutna činjenica. S druge pak strane brojke upućuju na nastavak suradnje. Čak 70 posto svih investicija u SAD-u dolaze iz članica EU. Dakle, ako netko vjeruje u SAD i to povjerenje iskazuje novcem, onda je to EU.

Koliko se u eri Donalda Trumpa još uopće može govoriti o strateškom savezništvu Europe i SAD-a? Sve je više pitanja koja dijele EU i SAD.

Trumpova politika to partnerstvo doista dovodi u pitanje i upitno je koliko je uopće još riječ o partnerstvu. Trumpovo otvoreno pozdravljanje Brexita pokazatelj je da on ne želi napredovanje i širenje ujedinjene Europe, nego potiče njezinu razgradnju. Trumpova nesklonost Europi ogleda se i u trgovinskom ratu i uvođenju carina na aluminij i čelik, uz najavu uvođenja carina na automobile, uz obrazloženje da je riječ o obrani temeljnih nacionalnih interesa.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.