HR EN
8. lipnja 2020. Intervjui

Prosvjedi u SAD-u razbuktali socioekonomsku krizu

U intervjuu za Novi list, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, a odnedavno i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om, komentirao je trenutnu situaciju u toj državi

Antirasistički prosvjedi koji posljednjh dana haraju Sjedinjenim Američkim Državama bez sumnje upućuju na opću socioekonomsku krizu jedne od najvećih sila na globalnoj razini.

Rasizam, čini se, strukturno postoji u porama američkog društva, a u sadašnjim okolnostima na površinu izbija sa strahovitom ekonomskom krizom koja zahvaća Ameriku, s 35 do 40 milijuna nezaposlenih, čemu ne pomaže ni Trumpova politika, naprotiv, izjavio je Picula u intervjuu za Novi list.

U vremenima ovakve teške gospodarske krize, prvi stradavaju socijalno najslabiji, a sad se vidi da su u Americi i dalje to često pripadnici afroameričke zajednice, koji imaju slabije šanse za zapošljavanje, stjecanje zdravstvene skrbi te je, nažalost, očito kako je ova grupacija duboko socijalno deprivirana, analizirao je Picula. Dodao je i kako je Amerika u ovoj korona krizi strahovito stradala, a predsjednik Trump je tu pokazao čak i slabost u upravljanju, za koju je uvijek mislio da mu je najveća prednost, te sada postaje sve jasnije kako izolacionistička i unilateralistička politika nikako ne mogu biti dobri za ukupne društvene i globalne odnose.

Picula zaključuje kako Unija u ovom trenutku oko sebe ima “rings of fire”, ali time i sve više razloga za homogeno i snažno djelovanje prema van.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.