HR EN
13. veljače 2020. Intervjui

Politika proširenja vraća se u fokus

U intervjuu za Diplomacy&Commerce, Tonino Picula govori o aktivnostima na svojoj novoj poziciji, te kako vidi Zapadni Balkan u budućnosti.

Nedavno ste imenovani šefom Radne skupine za zapadni Balkan u Odboru za vanjsku politiku EP-a. Kakvi su vam budući planovi? 

Ova je radna skupina prvi put formirana 2005. godine kako bi odražavala političke prioritete Europske unije i osigurala dosljedniji pristup Europskog parlamenta prema regiji. U trenutnom, devetom sazivu Europskog parlamenta, demokratizacija i transformacija šest zemalja regije bit će u središtu dnevnog reda Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, s posebnim naglaskom na nastavku politike proširenja, odnosno obnavljanje interes za politiku proširenja bit će prioritet tijekom mog mandata na mjestu šefa Radne skupine za zapadni Balkan u Europskom parlamentu. Nadalje, u skladu s mojim prethodnim imenovanjem izvjestitelja koji će Europskom parlamentu davati preporuke o zapadnom Balkanu, također ću raditi na deblokiranju pregovora o pristupanju zemalja kandidatkinja. Preporuke će uključivati ??objektivnu procjenu rezultata i metodologije postojećeg pregovaračkog sustava te prijedloge kako stvoriti novi zamah u procesu proširenja.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Diplomacy and Commerce - Tonino Picula intervju

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.