HR EN
18. svibnja 2019. Intervjui

Našu listu smatram najjačom na političkom tržištu

Zastupnik Tonino Picula dao je intervju za Dubrovački vjesnik u kojem je govorio o najvećim uspjesima u svom mandatu, kampanji po Hrvatskoj te očekivanjima od ovih europskih izbora.

Tijekom kampanje ovih dana obilazili ste Hrvatsku. Kakav ste dojam dobili, kakvo je raspoloženje ljudi s kojima ste se susreli?

Radnice i radnike, poljoprivrednike, male poduzetnike i obrtnike, građane u cijeloj Hrvatskoj brinu slične stvari. Od rada na određeno i premalih plaća za dostojanstven život, preko problema u pristupu socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, nedostataka u lokalnoj komunalnoj infrastrukturi do teško dostupnog novca za pokretanje malih poduzeća i obrta. Nadalje, mnogi su iskreno nesretni zbog korupcije koja je u Hrvatskoj prisutna na svim razinama, prepričavaju slučajeve nepravdi koje su doživjeli. Zbog svega tog mnogi koji još nisu otišli raditi u druge zemlje članice EU, pitaju se trebaju li otići. Hrvatska je za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. na raspolaganje dobila gotovo 10,8 milijardi eura sredstava i europskih fondova. Do sada, iskoristili smo jedva 15 posto, a u medijima zadnjih dana možemo vidjeti i da je u dodjeli tih sredstava bilo puno nepravilnosti i korupcije. Tu leži golem problem u percepciji EU u Hrvatskoj. No, isto tako treba priznati da je i u različitim regijama različito raspoloženje. Na sjeverozapadu Hrvatske, koji je dugo orijentiran industriji i uslužnim djelatnostima, veći je optimizam, a slično mogu reći i za Kvarner i Dalmaciju, posebno u sredinama koje su doživjele novi zamah zahvaljujući turizmu. No, i tu građani postaju sve zabrinutiji zbog velikih potreba za komunalnom infrastrukturom koja ne može trpiti toliki broj gostiju. Više od milijarde eura namijenjeno je u pravo projektima komunalne infrastrukture i potrebno je da gradovi i njima bliske općine zajedno rade na takvim velikim projektima jer same neće moći konkurirati za ta sredstva. Dakle, EU nudi mnoga rješenja, no na našoj je lokalnoj i nacionalnoj vlasti da ih iskoristimo. Ako ih te vlasti ne iskoriste, na sljedećim ih izborima treba mijenjati.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.