HR EN
20. siječnja 2020. Intervjui

Kroz proširenje i mi oblikujemo budućnost EU

Picula u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju govori o hrvatskim sigurnosnim i ekonomskim interesima za proširenje EU

Hrvatski zastupnik Tonino Picula imenovan je predsjednikom Radne skupine za zapadni Balkan u Odboru za vanjsku politiku u Europskom parlamentu. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objašnjava zbog čega je važno da Hrvatska nastavi raditi na proširenju EU na zapadni Balkan, te što će sadržati njegove preporuke za proširenje. 

"Hrvatska ima najdulju vanjsku kopnenu granicu Unije. To zahtijeva visoke izdatke za nadzor i osiguravanje, a čini nas odnedavno dodatno izloženima jer smo na migracijskim rutama. Migracije su složeni fenomen kojeg mi sigurno ne možemo riješiti bez suradnje sa svim susjedima, bili oni u EU ili izvan nje. Zbog toga uporno naglašavam kako Hrvatska neće u punom smislu moći koristiti sve benefite članstva dok na svim svojim granicama ne bude imala članice EU. Ekonomski su razlozi također jasni i proizlaze iz naše tradicionalne strukture razmjene: Hrvatska će lakše trgovati bez ikakvih barijera sa zemljama regije kad budemo dijelom jedinstvenog tržišta. To su još uvijek tržišta na kojima i danas ostvarujemo lavovski dio naših prihoda od izvoza. Uz to, treba podsjetiti i na koristi od otvorenih granica za turizam kao naš najznačajniji gospodarski sektor. Politička dimenzija proširenja EU na Zapadni Balkan je sigurno tema na kojoj se Hrvatska može afirmirati ako aktivno sudjeluje u artikuliranju pravila igre u procesu od velike važnosti za samu budućnost bloka", istaknuo je.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.