HR EN
1. prosinca 2019. Intervjui

Jedino proširenje EU donosi stabilnost Balkanu

EU bi na zapadni Balkan trebala izvoziti stabilnost kako ne bi s njega uvozila nestabilnost, smatra Tonino Picula.

Tonino Picula, predsjednik radne skupine Europskog parlamenta za Zapadni Balkan i izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom smatra izuzetno važnim to što je nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otvorenost prema zemljama zapadnog Balkana stavila u prioritete njene politike. Osim nje, treba računati i na podršku novog šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella, kaže Picula, hrvatski europarlamentarac koji je u srijedu imenovan i za izvjestitelja Europskog parlamenta za preporuke o zapadnom Balkanu. Njegova uloga bit će izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanja novog zamaha procesu proširenja.

U intervjuu za Al Jazeeru Picula je iznio svoj stav i o drugim temama, među kojima je i njegov pogled na nacionalne politike koje dominiraju u zemljama zapadnog Balkana.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Picula intervju - AJB

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.