HR EN
7. svibnja 2019. Intervjui

Intervju za T portal

Gotovo 133 tisuće glasova Tonino Picula osvojio je na europskim izborima 2014. godine. Bilo je to daleko najviše glasova od svih kandidata sa svih lista, ali i gotovo dvostruko više od aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Hoće li ponoviti taj uspjeh te osvojiti i treći mandat u Europskom parlamentu, vidjet će se krajem svibnja. U otvorenom razgovoru u njegovu uredu na Zrinjevcu, Picula je za tportal otkrio svoja očekivanja od europskih izbora...

Kampanja je na pola puta. Koliko mandata očekujete u SDP-u i može li kampanja promijeniti brojku koju vam zasad daju ankete?

Bio sam angažiran u svim kampanjama od 1990. godine, na svim parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima, pa mogu izvući opći zaključak da sve kampanje imaju nešto zajedničko, ali svaka uvijek donese nešto novo. To se odnosi i na ovu kampanju za europske izbore. Na svim izborima gotovo je izvjesno da će se dogoditi neko iznenađenje, ali pitanje za milijun eura je što će ovog puta biti to iznenađenje. Plakati, letci, knjižice ne određuju pobjednike, ali ako ih nemaš, onda se ljudi pitaju zašto ih nemaš. Izostanak standardne izborne konfekcije otvara priču o tome što je s tvojom organizacijskom sposobnošću da izvedeš kampanju. Točno je to da je ova kampanja u odnosu na onu iz 2013. dvostruko duža. Koliko to može promijeniti već utvrđene političke preferencije? Donekle može jer čak 33 liste sa stotinama kandidata neizbježno tjeraju iste da se predstavljaju i na osebujne načine. Neće to stubokom preokrenuti trendove, ali može donijeti neka odskakanja.

Na koliko mandata računa SDP?

Utvrdili smo cilj još u ranoj fazi, prije svih konkurenata, a to je osvajanje 200 tisuća glasova, što bi preračunato bilo tri mandata.

Tri mandata ste osvojili i na prošlim izborima. Ne bi li cilj trebao biti težiti višem?

Osvojili smo tri, ali na kraju smo dobili dva zahvaljujući ‘raskošnoj darežljivosti’ tadašnjeg vodstva SDP-a prema partnerima. U tom kontekstu tri bi bila napredak.

Ako ne osvojite tih 200 tisuća glasova, čija će to biti odgovornost?

Onda bismo morali konstatirati neuspjeh te analizom lanca odlučivanja i kvalitete kampanje doći do razloga. Ali o takvom ćemo scenariju ako do njega uopće dođe. Sada smo u kampanji i vjerujem, a to potvrđuju sva istraživanja javnog mnijenja, da će SDP dobiti tri euromandata.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.