HR EN
20. lipnja 2018. Intervjui

Intervju za Nacional

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula dao je veliki intervju za Nacional u kojem je govorio o aktualnim temama u Hrvatskoj i svojem radu u Europskom parlamentu.

Organizirali ste međunarodnu konferenciju u Dubrovniku, pod nazivom „Schengen - postignuća i očekivanja“ na kojoj su sudjelovali predstavnici EU Komisije, Parlamenta i ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske, Rumunjske i Bugarske. Sličnu konferenciju na istom mjestu prije vas organizirala je i Dubravka Šuica. Kako to, zašto se niste uskladili ili je napravili zajedno?

Kao zastupnik u Europskom parlamentu član sam i pododbora SEDE zaduženom za pitanja sigurnosti i obrane. U kontinuitetu se bavim tim područjem od 2013. godine. Prošle godine organizirao sam u Dubrovniku međunarodnu konferenciju «Europska obrambena unija – između potrebe i mogućnosti» na kojoj su sudjelovala, između ostalih eminentinih panelista, čak tri ministra obrane iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Moja politička grupa Socijalista i Demokrata potakla je sazivanje posebne plenarne sjednice na temu Schengena. Uz to, jedini sam hrvatski zastupnik koji je podnio amandmane na ovogodišnje izvješće o funkcioniranju Schengena i svi su usvojeni. Drago mi je što moj predani rad na uključenju Hrvatske u schengenski prostor inspirira i potiče aktivnost i drugih kolega.

Nedavno je prihvaćen vaš amandman da, kada jednom budu ispunjeni svi kriteriji, Hrvatska uđe u Schengen. Kakve su garancije da će se to doista dogoditi, budući da su Rumunjska i Bugarska odavno ispunile kriterije, a ne mogu ući, jer ih blokiraju određene zemlje članice?

Treba napomenuti da postoji važno formalno razlikovanje naše zemlje u odnosu na Rumunjsku i Bugarsku. Kada su 2007. godine ušle u EU nad njima je uspostavljen monitoring u području pravosuđa i borbe za korupciju za Rumunjsku, a u slučaju Bugarske se pored toga prati i borba protiv organiziranog kriminala. Za okončanje nadzora Bugarska mora ispuniti još šest mjerila, a Rumunjska četiri. S druge strane, premda manjak rezultata u praćenim područjima pruža alibi nekim članicama da blokiraju njihov ulazak u prostor bez unutarnje granične kontrole, opća razina nepovjerenja koja danas vlada unutar EU otežava i prolongira procese proširenja, kako same Unije tako i Schengena. Bez obzira na trenutnu političku klimu, Hrvatska treba dovršiti rad na ispunjavanju tehničkih kriterija jer samo tako može eventualno blokiranje u Europskom vijeću ogoliti kao nečije bilateralno ucjenjivanje.

Cijeli intervju zastupnika Picule čitajte na linku.

Izvor: Nacional
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.