HR EN
4. svibnja 2019. Intervjui

HDZ bi se trebao zapitati što radi u društvu filofašista Tajanija i Orbana

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula je na izborima 2013. i 2014. imao najveći broj preferencijalnih glasova, a na ovogodišnjim izborima je nositelj SDP-ove liste. Za Novi list govori o rezultatima rada u Europskom parlamentu, te što očekuje od budućeg saziva.

Na osnovi čega se uopće može ocjenjivati rad europskog zastupnika?

Znamo da je percepcija često važnija od stvarnosti, ali zastupnike u Europskom parlamentu moguće je ocjenjivati na temelju njihove sasvim konkretne uspješnosti, ostvarenja projekata za koje su se zalagali, odnosno jesu li se izborili da se oni financiraju i realiziraju, na korist građana koji su ih birali. 

Vi ste u Bruxellesu u puno povoljnijoj poziciji nego zastupnici u Saboru. Oni su stalno izloženi javnosti i ne mogu baš previše muljati o svom radu, a o djelovanju vas 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu doznaje se uglavnom od vas samih. Možete, dakle, bajke o sebi pričati.

Nije baš tako, stvari su ipak provjerljive. Ja sam se, recimo, izborio za konkretnih 12 milijuna eura za ljude koji u Hrvatskoj žive na nekim od 50 naseljenih otoka. Tih 12 milijuna za energetsku tranziciju nisu bajka, nego vrlo opipljiva stvar. Moje zalaganje da se novim mehanizmima ne štiti samo šengenska, nego vanjska granica Europske unije, unutar kojih je i Hrvatska, također nije bajka. Kao ni moje nastojanje da se, nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA-e, vrati tradicionalan način i obujam trgovine s BiH. To vi kažete da ste baš vi svemu tome presudno pridonijeli. - Vjerujem da u redakciji imate internet, pa na mrežnim stranicama Europskog parlamenta, kao i iz drugih izvora, možete provjeriti je li ovo što vara govorim točno ili nije. Uglavnom, nije svejedno ulazite li u Europski parlament spremni, sa znanjem i jasnom vizijom što hoćete, ili tek s maglovitim pretpostavkama o europskim institucijama. Meni je jako pomoglo što sam 2013. došao u Europski parlament s bogatim političkim iskustvom, ne samo zbog rada u vladi, nego i u lokalnoj samoupravi, s obzirom da sam bio i gradonačelnik Velike Gorice. Možda se nedovoljno zna da sam prije ulaska u Europski parlament obnašao ozbiljnu dužnost potpredsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Sve je to pridonijelo da u Europskom parlamentu iskoristim prilike koje su mi se pružale, naravno u mjeri u kojoj je to bilo moguće.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.