HR EN
20. studenog 2018. Intervjui

HDZ-ovska politika kompromitira Hrvatsku u EU

Premijera Plenkovića i predsjednicu Grabar Kitarović povezuje želja za vlašću pod svaku cijenu i bez biranja sredstava, pa tako treba promatrati i njihove navodne sukobe, izjavio je Tonino Picula u intervjuu za Nacional

Kao bivši ministar vanjskih poslova, kako komentirate sukob Predsjednice RH, ministrice vanjskih i europskih poslova i Premijera? Radi li se tu o ideološkom sukobu, sakupljanju političkih bodova kod krajnje desnice, osobnim animozitetima?

Pored svih razlika u političkim stajalištima koje se mogu uočiti, treba naglasiti da premijer i predsjednica ipak pripadaju identičnom sustavu kroničnog i kapilarnog ovladavanja državom pri čemu se ne biraju sredstva. Njihovo djelovanje treba, prije svega, promatrati iz te perspektive, dakle, očuvanja pozicije vlasti i nesmetane konzumacije vlasti pod svaku cijenu i na svim razinama. Pored toga, ako se analizira povijest HDZ-ovog upravljanja ekstremnom desnicom, hadezeovske su ih elite uvijek držale pod nadzorom, puštale s lanca kada im je to zatrebalo. Nakon odlaska Tomislava Karamarka, danas je Predsjednica Grabar Kitarović glavna spona HDZ-a s tom latentnom ulicom koja sve glasnije prijeti da će se konačno preliti preko praga vlasti. Što se tiče ugleda Hrvatske u svijetu i odgovornog vođenja vanjske politike, žalosno je gledati kako između institucija Vlade i predsjednice kao sukreatora vanjske politike postoji tako golem izostanak elementarne koordinacije prije istupa u javnosti, neovisno o kojoj temi je riječ. 

Kako komentirate najavljeni dolazak Orbana u Hrvatsku početkom prosinca i odustajanje Mađarske da blokira ulazak Hrvatske u OECD. Jesu li to "istrgovali" zastupnici HDZ-a glasajući protiv Izviješća o Orbanu u rujnu ove godine?

Mađarski premijer dolazi u Hrvatsku na summit Srednjeeuropske inicijative, a ne u bilateralni posjet. Bez obzira na format, očito se radi o približavanju vlada dviju zemalja od kojih je jedna u otvorenom sukobu sa temeljnim vrijednostima europskog projekta dok je druga na samom začelju liste članica po kriteriju kapacitiranosti za sklapanje partnerskih veza u EU. Koja je prava cijena obnove odnosa vidjet ćemo kada stigne presuda arbitraže iz Washingtona i kada krene kampanja za euroizbore.

Predsjednik Macron na obilježavanju 100-te obljetnice Velkog rata upozorio je da se demoni prošlosti bude i da bi moglo doći do novog sukoba svjetskih razmjera. Osudio je i svaki nacionalizam i objasnio da je patriotizam protivnost nacionalizmu. Oko njega su sjedili lideri - od Trumpa, preko Putina, Orbana,Vučića, pa do hrvatske predsjednice koji su i sami skloni nacionalizmu. Jesu li shvatili da se poruke odnose i na njih?

Desetljećima već svjedočimo koristima od međunarodne suradnje, slobodnog protoka ljudi, znanja, trgovine i ulaganja. Unatoč neravnomjernosti rasta i mnogim sistemskim nepravdama, svijet je u cjelini postao bogatiji, a velik je broj ljudi izašao iz siromaštva. Jedan od najboljih primjera uspješne međunarodne suradnje je upravo Europska unija, no ona podrazumijeva transparentnost i vladavinu prava, što autoritarnim vođama otežava opstanak. Zato takvi aktivno rade na slabljenju demokratskih kontrola vlasti, manipuliraju nacionalizmom i jačaju represivne mehanizame nad raznim segmentima društva. Političku moć i kumulirano bogatstvo dijele s oligarhijama koje im omogućavaju ostanak na vlasti i materijalnu korist. Znatan broj političara koje spominjete dobro su shvatili poruke predsjednika Macrona, no svjesni su da njihova moć leži upravo u nepristajanju na demokratske i civilizirane obrasce ponašanja u političkoj areni, ali moraju pristati na mehanizme demokratskog društva kako bi legitimirali ciljeve koji često nisu nimalo demokratski. U mnogim slučajevima demokratske institucije samo su fasade posve autoritarnih režima.

Cijeli intervju pročitajte u dokumentu dolje.

 


Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.