HR EN
28. srpnja 2019. Intervjui

Europska unija će se više baviti sobom

Tonino Picula nastavlja rad u Europskom parlamentu, kao ponovno izabrani zastupnik s liste SDP-a. Rođen je u Malom Lošinju, a školovao se u Šibeniku. Iako je diplomirao sociologiju Picula se većinu karijere bavio vanjskim poslovima. Intervju je dao Objektivu.

Prvi put je Europski parlament ovoliko raznolik, a drugačiji odnos snaga ne mora biti nedostatak. 

Glavne grupacije u Europskom parlamentu, Socijalisti i demokrati s jedne, i Europska pučka stranka s druge strane, više zajednički ne tvore apsolutnu većinu zastupnika pa smo imali priliku promatrati nikad izazovnije pregovore o čelnim mjestima institucija EU. Za vodeće mjesto u EU, ono šefa Europske komisije, bio je potreban dogovor S&D-a i EPP-a s liberalima i zelenima, obje parlamentarne grupacije koje su zabilježile rast baš na račun prve dvije grupacije. S druge strane, nije se dogodio predviđeni tsunami broja desničarskih populista i protivnika EU, nego su zagovornici Unije u EP i dalje u većini. Novi saziv Europskog parlamenta tako odražava u dobroj mjeri neizvjesnosti i izazove s kojima se Europska unija suočavala tijekom prethodnih pet godina, poput rasta nejednakosti među građanima i regijama EU koja je nastala kao posljedica Velike recesije i neadekvatnih odgovora na nju pa sve do pitanja sigurnosti zbog migracija i utjecaja vanjskih sila koje jaku EU vide kao prepreku svojim vanjskopolitičkim interesima. Za Europski parlament realno je reći da je riječ o novom parlamentu, jer je više od šezdeset posto zastupnika izabrano u svoj prvi mandat. Umjesto jačanja demokratskog legitimiteta Europske unije kroz sustav vodećeg kandidata, svjedočili smo dogovoru šefova država najvećih članica o tome tko će voditi EK, i dobili smo, izvan matične države, relativno nepoznatu predsjednicu, Ursulu von der Leyen, kojoj je glavna preporuka to da je osoba od povjerenja njemačke kancelarke Angele Merkel. Nakon izbora na koje je izašlo više od 50 posto birača, čime je EP dobio snažan izborni legitimitet za svoj mandat, ovim putem neizravno se biračima šalje poruka da sljedeći put ostanu kod kuće, što je velika šteta za cijelu Europsku uniju kao demokratski projekt suradnje. Uz to, predlaganjem kandidata za vodeća mjesta EU institucija, u velikoj se mjeri nije poštovala ideja pravedne raspodjele mandata između starih i novih članica, istočne i zapadne Europe, sjeverne i južne. Jednim se dijelom to pokušalo „popeglati“ kroz izbor vodećih ljudi odbora, no sigurno je da će ta geografska neravnoteža ostaviti političke posljedice.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Objektiv

Izvor: Objektiv
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.