HR EN
23. svibnja 2019. Intervjui

EU je između onih koji je žele ažurirati i onih koje je žele anulirati

Oni koji su politički izrasli na nezadovoljstvu ljudi, neadekvatnoj politici mainstream stranaka zadnjih deset godina donekle će porasti, no neće činiti većinu koja može ugroziti funkcioniranje Europskog parlamenta jer sam siguran da će se nakon izbora formirati većina na temelju proeuropskih vrijednosti, poručio je zastupnik Tonino Picula u razgovoru za Hinu.

Domaća politika je kriva za osjećaj građana da Hrvatska ne napreduje od ulaska u Europsku uniju, no rast euroskeptika i populista posljedica je loših odgovora europskih "mainstream" stranaka i institucija EU-a na krize, ocijenio je Tonino Picula, nositelj SDP-ove liste na izborima za Europski parlament.

"Unija mora znati što hoće i moramo izvući lekcije iz porasta populista i euroskeptika jer se oni nisu pojavili iz vakuuma", upozorava Picula i ocjenjuje da se u ovom trenutku EU nalazi između "onih koji bi je ažurirali i onih koji bi je anulirali". Uzrok rasta populista i euroskeptika Picula vidi u pogrešnoj reakciji prije 10 godina na financijsku krizu koja je postala socijalna, gospodarska, sigurnosna i upravljačka.

"Mjere štednje možda zdravo izgledaju dečkima iz Chicaga i Friedmanovoj školi a Barrosove komisije su, u pokušaju da stabiliziraju europske ekonomije, otvorile prostor u kojem se puno ljudi osjetilo frustrirano i pogođeno, uz osjećaj da teret izlaska iz krize nije ravnomjerno raspoređen. Nažalost, u tome su asistirali i socijaldemokrati", priznaje Picula. Negativnu percepciju EU-a osnažila je izbjeglička kriza koja je pokazala nemoć europskih institucija da pod naglim eksternim šokom donesu zajednička rješenja, nastavlja hrvatski europarlamentarac.

"Sistemske stranke su podbacile, nisu bile dovoljno odgovorne a onda su se javile neodgovorne antisistemske stranke koja predlažu rješenja koja su često bizarna, zvuče zavodljivo ali bi vjerojatno jedno stanje, kojim su mnogi nezadovoljni, uvela u područje kaosa", smatra Picula.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.