HR EN
3. svibnja 2020. Intervjui

COVID ne smije biti izlika za autoritarne ispade

Picula za Slobodnu Dalmaciju ocjenjuje kako Vlada u upravljanju krizom za neke svoje poteze nije imala ustavno utemeljenje

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, zastupnik Picula komentirao je odgovor EU na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 korona virusa, posebno u sektorima turizma, marikulture i vinarstva, kao i na jačanje autoritarnih tendencija u EU, Hrvatskoj i Srbiji. 

Kako “spojiti” težnje za proširenjem s nekim zabrinjavajućim procesima, opasnima za demokratske procese, u nekim zemljama s tog “popisa”? Evo, i sami ste jedan od potpisnika pisma kojim su zastupnici EP-a upozorili na “trenutačno uznemirujuću situaciju u Srbiji”? Predsjednik Aleksandar Vučić u pandemiji je dodatno odstupio od demokratskih standarda, a istodobno nastavlja s politikom približavanja Kini i Rusiji, unatoč procesu eurointegriranja? „Pridružio sam se apelu kolega jer smatram da Vučić koristi krizu kako bi testirao koliko daleko može ići u suspenziji temeljnih prava svojih građana, poput prava kretanja i prava na slobodnu riječ, a da oni to prihvate kao nešto neizbježno. Usput, on kao da provjerava toleranciju EU-a. Zemlje EU dale su uvjerljivo najveću pomoć Srbiji za borbu protiv pandemije COVID-19, od gotovo 167 milijuna eura. Vučić je svjesno prešućivao njezinu vrijednost, te je izravno i neizravno preko svojih medijskih servisa preuveličavao kinesku i rusku. Kontinuirano ekvilibrira između Bruxellesa, Moskve i Pekinga, igrajući prije svega na emocije dijela birača koji u Putinu vide autokrata sposobnog da ponudi jednostavna rješenja umjesto sporih i složenih demokratskih procedura. Ali nije ni prvi ni zadnji koji svoju vlast stavlja ispred interesa svojih građana. EU treba registrirati što se tamo događa, jasno zahtijevati pridržavanje demokratskih standarda i poticati reforme. Izvješća EK registriraju napredak ili nazadovanje kandidatkinja, a novom metodologijom pregovora predviđene su i penalne odredbe, pa i suspenzije pregovora ako dođe do nazadovanja.

 Jeste li i u Hrvatskoj vidjeli očitih zloporaba ovlasti? Jeste li kod nas proteklih tjedana stekli dojam da je postojeće stanje u bilo kojem aspektu bilo izgovor za ugrožavanje sloboda i demokracije općenito?

Vlada je zaista pokušavala zaobići načela vladavine prava i ustavnu utemeljenost nekih svojih poteza. Kada govorimo o, inače široko respektiranom, radu Stožera, ne smijemo zaboraviti da je Vlada naknadno legalizirala njegove odluke, što je faktički bio dokaz njegove manjkave legalnosti. Nadalje, jedan od najeklatantnijih primjera pokušaja ugrožavanja demokratskih standarda tijekom borbe protiv pandemije je svakako pokušaj Vlade da hitnim izmjenama Zakona o telekomunikacijama omogući praćenje mobitela građana bez vremenskog ograničenja i jasne procedure o donošenju odluke o tome. Drago mi je što se stvorila dovoljna kritična masa da se javnim pritiskom prisili Vladu na doradu prijedloga. Tu je i pitanje raznih nabava zaštitne i medicinske opreme, za koje se otkriva kako su dodijeljene bez ikakvih kriterija sumnjivim tvrtkama. Autoritet demokratskih institucija, pogotovo u krizama poput ove, gradi se učinkovitim javnim politikama i poštovanjem demokratskih vrijednosti, a ne preskakanjem procedure, autoritarnim postupcima i jačanjem represije. Takvom slučaju imali smo prilike svjedočiti u ispadu policije prema vašoj kolegici u Splitu. Krize zahtijevaju odgovornost građana, ali još više odgovornost vlasti.

 Hrvatska se nije pridružila brojnim kritičarima zabrinjavajućih mjera koje je zbog pandemije poduzeo mađarski premijer Viktor Orban, koji sada može vladati uredbama bez vremenskog ograničenja.Može li činjenica da predsjedamo Vijećem EU-a biti uvjerljivo opravdanje u tom smislu, kako kaže ministar Gordan Grlić Radman?

Ne može. U Mađarskoj se zaista dogodio ne samo nasrtaj na demokratske institucije i trodiobu vlasti od strane Orbanova Fidesza, nego premijera potpune artikulacije jednog autoritarnog poretka u okviru EU-a. No, riječ je o procesu kuhanja žabe koji Orban provodi već više godina, budući da kontinuirano iskorištava nemogućnost i nesposobnost EU-a da ga pravodobno i adekvatno sankcionira. Mislim da prave ključeve za interpretaciju HDZ-ove blagonaklonosti prema Orbanu treba tražiti u problemima povezanim s upravljanjem Inom i računanju na političku podršku u slučaju da Vlada uđe u konflikt u Bruxellesu.

 

Cijeli tekst:

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.