HR EN
8. lipnja 2019. Intervjui

BiH propustila priliku da se bolje pozicionira na putu prema EU

Bosna i Hercegovina propustila je odličnu priliku da se bolje pozicionira na putu prema članstvu u EU u mandatu europskih institucija koji upravo istječe i za nastalu pat poziciju prvenstveno su odgovorne bosansko-hercegovačke političke elite, rekao je u intervjuu za vijesti.ba europarlamentarac Tonino Picula.

U intervju za portal Vijesti.ba, nositelj liste SDP-a koja je na proteklim izborima za Europski parlament osvojila četiri zastupnička mandata, upozorio je na višegodišnju stagnaciju BiH.

„Nakon obećavajućeg početka 2015. zemlja već tri godine stagnira, a u mnogim područjima i zaostaje za drugim državama na Zapadnom Balkanu. Na primjer, jedina nema uspostavljenu parlamentarnu dimenziju odnosa s EU što je ozbiljno zanemarivanje obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, ustvrdio je Picula.

Smatra da je teško predvidjeti razvoj događaja za BiH u idućih pet godina, no sve će ovisiti o prioritetima nove Komisije i Parlamenta kao i razini otpora nastavku politike proširenja među državama članicama. Picula je odlučno odbacio optužbe iz nekih krugova u BiH da Hrvatska svoje članstvo u EU koristi da blokira europski put BiH. Za pat poziciju u kojoj su se našle bosanskohercegovačke institucije ipak su prvenstveno odgovorne bosansko-hercegovačke političke elite.

"BiH je propustila odličnu priliku da se bolje pozicionira na putu prema članstvu u EU za vrijeme mandata europskih institucija koji upravo istječe", ocijenio je Picula. „Nisam optimist jer će EU morati najprije rješavati ozbiljne dubioze vlastitog funkcioniranja, a Zapadni Balkan će ulaziti u politički fokus samo kao prostor za preveniranje mogućih konflikata ili sprječavanje jačanja utjecaja izvaneuropskih čimbenika", rekao je.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Intervju - Vijesti.ba

Izvor: Vijesti.ba
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.