HR EN
24. rujna 2019. Internet & tisak

Zbog inertnosti Plenkovićevih birokrata, RH još uvijek nema zakon o širenju lažnih vijesti

Iako je u siječnju ove godine najavila donošenje zakona koji bi trebao regulirati govor mržnje, poticanje na nasilje i širenje lažnih vijesti na internetu, Vlada još uvijek taj zakon nije donijela, a ne zna se ni u kojoj je fazi njegova izrada. Zato bi se lako moglo dogoditi da zbog inertnosti hrvatskih birokrata, Hrvatska potpuno nespremna dočeka predsjedanje EU-om kada je u pitanju jedan od najvećih europskih sigurnosnih problema.

Zastupnik Tonino Picula je prošloga tjedna u Strasbourgu govorio o opasnosti vanjskog utjecaja na izborne procese u Europskoj uniji te je upozorio prije svega na utjecaj Rusije, ali i drugih strana koje su zainteresirane da u Europi šire svoju propagandu. SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu smatra da su slobodni i demokratski izbori na kojima građani odgovorno odlučuju o tome tko će ih zastupati u predstavničkim i zakonodavnim tijelima jedan od osnovnih instituta demokratskog poretka koji za najviše vrijednosti uzima slobodu, poštovanje vladavine prava i ljudskih prava te dodaje:

"Razvoj digitalne komunikacije i dostupnosti informacija na društvenim mrežama na žalost nije pratila adekvatna razina zaštite privatnosti građana niti provjera istinitosti informacija koje se objavljuju i distribuiraju, što je dovelo do toga da ne-EU nevladini i vladini akteri društvene mreže masovno koriste za širenje dezinformacija. Konkretno, preliminarna revizija tijeka i rezultata europskih izbora, čije je nalaze Europska komisija objavila 14. lipnja 2019., pokazala je da su grupe povezane s geopolitičkim rivalima EU, kao i drugi tzv. non-state igrači aktivno radili na podrivanju legitimiteta Europske unije putem proizvodnje i distribucije lažnih vijesti kroz društvene mreže. Grupe povezane s Rusijom i drugi non-state igrači aktivno su radile na proizvodnji i distribuciji kampanja dezinformacija i uplitanju u europske političke procese objavljivanjem neistinitih informacija usmjerenih protiv ranjivih, manjinskih grupa s ciljem ocrnjivanja demokratskih i ravnopravnih društava".

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: Nacional
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.