HR EN
1. listopada 2018. Internet & tisak

Skandinavci od naših otočana uče uštediti vodu

Otočka koordinacija Nordijskog vijeća ministara, koja okuplja 8 švedskih i finskih regija lansira projekt štednje vode na baltičkim otocima po uzoru na Water Saving Challenge (WASAC) projekt, pokrenut 2017. iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule

Nordijsko vijeće ministara, poučeno uspjehom projekta WASAC, odlučilo je podržati i financirati projekt štednje vode temeljen na pozitivnim iskustvima svojih južnih partnera.

U ožujku 2018. godine 8 europskih otoka, po dva iz Francuske, Grčke i Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske, predstavili su u Zagrebu priručnik za racionalno upravljanje vodnim resursima. Priručnik „Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom“, rezultat je timskog rada otočana koji su utvrdili da je na osam WASAC otoka moguće godišnje uštedjeti 200 milijuna litara vode čime bi se potrošnja struje smanjila za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma.

Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničkih plinova bile bi goleme. Projekt Water Saving Challenge nagrađen je 2017. Greening Island nagradom u kategoriji održivog upravljanja vodom.

Više o projektu pročitajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.