HR EN
24. listopada 2018. Internet & tisak

Schengen za veću sigurnost građana

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula kazao je da su izmjene šengenskog informacijskog sustava važne jer će se podaci lakše prikupljati, sortirati i razmjenjivati među zemljama članicama

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u srijedu velikom većinom glasova izmjene šengenskog informacijskog sustava (SIS) koje bi trebale biti potpuno uvedene do 2021. godine i dodatno unaprijediti taj sustav ključan za sigurnost Europske unije. Izmjene SIS-a predviđaju bolju razmjenu informacija i uključuju upozorenja za odluke o povratku stranih državljana koja bi trebala spriječiti da osobe koje su odbijene u jednoj članici EU-a uđu u drugu članicu. Komentirajući za hrvatske medije, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula istaknuo je da su izmjene važne jer će se podaci lakše prikupljati, sortirati i razmjenjivati među zemljama članicama, te naglasio da bi one mogle dovesti do većeg povjerenja u institucije i osjećaja sigurnosti građana. "Hrvatska je već dio SIS-a i dobro je da se u ovom početnom razdoblju brojem provjera na svojim vanjskim granicama, dakle europskim granicama, kao i upozorenjima o broju prekršaja, uspjela potvrditi kao partner, što svakako predstavlja poticaj razmišljanju o Hrvatskoj kao budućoj punopravnoj članici schengenske zone", rekao je.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.