HR EN
14. rujna 2019. Internet & tisak

Polažemo najteži ispit do sada!

Prvog siječnja 2020. godine, nepunih sedam godina nakon što je postala članica Europske unije, Hrvatska će se susresti s jednim od najvećih administrativnih i političkih izazova otkad je postala članica, a to je predsjedanje Vijećem EU-a, kolokvijalno zvano predsjedanje Unijom.

Predsjedanje Vijećem Europske unije Republika Hrvatska preuzima u jednom od najneizvjesnijih trenutaka u do sada uspješnoj šezdesetogodišnjoj povijesti Unije - kaže Tonino Picula, te dodaje: 

"U trenutku pisanja ovog teksta postoji i dalje više nepoznanica, odnosno varijabli koje će oblikovati tih šest mjeseci i hrvatsko predsjedanje. Brexit, odnosno britanski izlazak iz Europske unije, koji se trebao dogoditi još s krajem ožujka, odgođen je do kraja listopada. Kako stvari sada stoje, taj će se presedan dogoditi u uvjetima gotovo potpune neizvjesnosti, jer britanski parlament nije prihvatio uvjete izlaska dogovorene između već bivše britanske premijerke Therese May i pregovarača Unije. Novi pak premijer Boris Johnson, u gambitu nezapamćenom u povijesti britanske i europske demokracije, povlači potpuno nezamislive poteze čije nam konkretne posljedice za EU i Veliku Britaniju nisu još potpuno poznate. Ti su potezi toliko nepredvidljivi da je teško reći što će biti sljedećeg tjedna, a kamoli do kraja listopada. Teoretski, nije nemoguće ni da Brexit propadne, ni da ponovno bude odgođen. Jedino što možemo reći sa sigurnošću jest da su se druge članice EU-a već umorile od britanske improvizacije i nemaju za njih više strpljenja ni razumijevanja. Britanski izlazak sa sobom je već donio drukčije isplaniran i umanjen proračun kohezijske politike, najvažnijeg EU alata za harmonizaciju ekonomskog razvoja različitih europskih regija, a promijenit će i mnoge ekonomske odnose u EU-u. Kompanije koje se sele iz Ujedinjenog Kraljevstva potrošile su na izmještanje pogona i prilagodbu lokalnim zakonodavstvima članica milijarde eura kako bi zadržale mogućnost da trguju s ostatkom svijeta kao i prije. Bez dogovora oko izlaska, tzv. no-deal Brexita, svi uvjeti gospodarske razmjene, putovanja i ostalih međunarodnih odnosa Velike Britanije i EU-a, morat će se ponovno pregovarati. To je golem posao i za najiskusnije diplomate i političare, a kamoli za predstavnike najnovije članice EU-a. Ostavimo li Brexit postrani, ostaje nam u EU-u ozbiljan problem desnopopulističkih snaga, odnosno centrifugalnih sila, koje žele manje Unije, a znatnu financijsku i logističku pomoć dobivaju od geopolitičkih i vanjskopolitičkih suparnika Unije, od ruskih do kineskih i drugih tzv. proxy igrača".

Cijeli tekst čitajte na linku.

Najteži ispit do sada

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.