HR EN
16. listopada 2019. Internet & tisak

Početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom test je za vjerodostojnost EU

Socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu istaknuli veliku zabrinutost zbog nesposobnosti ministara vanjskih poslova zemalja članica EU da postignu dogovor o početku pregovora o pridruživanju za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

„Pozivamo šefove država članica da na summitu koji će u četvrtak i petak biti održan u Bruxellesu konačno preuzmu odgovornost i donesu odluku o početku pregovora“, složili su se zastupnici Europskog parlamenta iz redova Socijalista i demokrata.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP i koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku, izjavio je danas:

S&D je od početka snažno zagovarao proširenje Europske unije na zapadni Balkan, jer vjerujemo da će EU i sama imati koristi od stabilnosti i prosperiteta te regije. Odluka o započinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je prije svega pitanje vjerodostojnosti Europske unije. Šefovi država bi na ovotjednom sastanku trebali razmotriti posljedice svoje nesposobnosti da postignu dogovor i što to znači za stabilnost zemalja zapadnog Balkana koje su do sada aktivno radile na reformama s ciljem ostvarivanja bolje budućnosti unutar EU“.

Povijest Europske unije je povijest proširenja, rekao je Picula, unatoč svojim unutarnjim i vanjskim izazovima.

„Kao socijaldemokrat iz Hrvatske, dodatno naglašavam našu obvezu da se nastavimo zauzimati za ljude iz regije zapadnog Balkana i njihovu budućnost u Europskoj uniji“, zaključio je.

Europska je komisija već više puta naglasila kako su obje zemlje ispunile kriterije za početak pregovora, te sve ostale obveze koje smo pred njih stavili. Sjeverna Makedonija je, prema procjeni EK, spremna bila na pregovore još od 2009. godine, a nakon 27 godina Prespanskim je sporazumom uspješno završen i spor o imenu s Grčkom.

Izvor: Šibenik IN
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.