HR EN
7. siječnja 2019. Internet & tisak

Picula za SD: Snažna Hrvatska u snažnoj Uniji

Za prvo ovogodišnje izdanje magazina Spektar Slobodne Dalmacije, Tonino Picula napisao je kolumnu o izazovima EU i hrvatske politike u kojoj je predstavio i prioritete svojeg rada za 2019. godinu

"Za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku kao njezinu najmlađu članicu 2019. godina bit će puna velikih, usuđujem se reći, povijesnih izazova. Hrvatska mora učiniti daleko više na smanjenju prekarnog rada i nejednakosti koja uzrokuje iseljavanje, uz daleko bolje iskorištavanje europskih fondova, te jačanje sigurnosti kao preduvjeta ekonomskog rasta, dok za jačanje demokracije treba učiniti raditi na hitnom zaustavljanju rastakanja demokratskih institucija u izvedbi vladajuće koalicije.

Europa u cjelini mora pak pronaći odgovore na pitanja budućnosti rada, sve veće ekonomske nejednakosti i raspodjele bogatstva, kako unutar zemalja članica, tako i među samim članicama, mora odgovoriti na sigurnosna pitanja terorizma, klimatskih promjena, migracija i utjecaja protivnika jake Europe koji ulažu vrijeme i novac u jačanje unutarnjih, populističkih protivnika Unije.

Ukupno, rješenje nisu manje suradnje i manje Europe, već više, ali drugačije inkluzivnije Europe. Više razgovora, bolja preraspodjela bogatstva i novi konsenzus su ono čemu trebamo težiti želimo li da Unija opstane kao jedinstveni projekt mira i suradnje u kojem raste blagostanje svih članica. Gospodarski snažnija, socijalnija, solidarnija i sigurnija Hrvatska u isto takvoj Europskoj uniji bit će jamstvo budućnosti za sve njezine građanke i građane.", piše Tonino Picula u subotnjem Spektru Slobodne Dalmacije.

Cijeli tekst pronađite u dokumentu dolje.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.