HR EN
25. srpnja 2019. Internet & tisak

Picula će izvještavati o pretpristupnoj pomoći Balkanu

Instrument pretpristupne pomoći pomaže kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji da ispune uvjete potrebne za pristupanje, a hrvatski zastupnik Tonino Picula imenovan je za izvjestitelja Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta za taj financijski Instrument- IPA III.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula imenovan je za izvjestitelja Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta za financijski Instrument pretpristupne pomoći - IPA III, kojem je cilj pomoći zemljama budućim kandidatkinjama i kandidatkinjama za članstvo u EU da ispune uvjete potrebne za pristupanje, priopćio je Piculin ured.

Picula će, kao pregovarač u ime EP-a s Vijećem Europske unije i Evropskom komisijom dogovarati uvjete za dodjelu sredstava IPA III, koja će na snagu stupiti u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju EU-a (2021-27). Instrument je prvotno bio uspostavljen za proračunsko razdoblje 2007-13, a trenutno se, do kraja iduće godine, provodi IPA II. Korisnici IPA II programa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Turska, a njegova vrijednost iznosi 11,7 milijardi eura.

"Od strateškog je interesa za Hrvatsku da na svim svojim granicama jednog dana ima druge članice EU-a. Politika proširenja Unije, koja kandidatima za buduće članstvo pruža perspektivu budućeg gospodarskog razvoja i sigurnosti, neraskidivo je povezana s uvjetima pridržavanja vrijednosti kao što su liberalna demokracija, poštivanje ljudskih prava i vladavina prava, od čega kao Unija ne smijemo odstupati. Zato je dobro da će nova, IPA III na tome posebno inzistirati", izjavio je prilikom imenovanja Picula.

Cijeli članak čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.