HR EN
20. studenog 2017. Internet & tisak

Otočnost mora ući u europske statistike!

Zastupnik Picula je na plenarnoj sjednici istaknuo da zbog problema nedostatka statističkih podataka vezanih za otoke, a na kojima živi čak 17 milijuna ljudi, njihov status danas nije adekvatno priznat što otočanima otežava i povlačenje raspoloživih sredstava.

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula u raspravi vođenoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe u pogledu prostornih tipologija istaknuo je da specifičnosti otoka, odnosno "inzularnost" – mora ući u europske statistike.

Konkretno, Picula je na plenarnoj sjednici istaknuo da zbog problema nedostatka statističkih podataka vezanih za otoke, a na kojima živi čak 17 milijuna ljudi, njihov status danas nije adekvatno priznat što otočanima, između ostalog, otežava i povlačenje raspoloživih sredstava.

"Primjena takve statistike na otocima omogućila bi temeljit pregled karakteristika tih područja od kojih su mnoge zajedničke, neovisno o zemljopisnom položaju, veličini ili razini razvijenosti otoka. Takvi bi podaci trebali biti usporedivi s ostalim područjima tipologije i uvelike bi olakšali razvoj ciljanih odredbi zakonodavstva EU za otoke", istaknuo je Picula u svom govoru naglasivši da otočani s pravom postavljaju pitanje kako se uopće mogu kreirati adekvatne politike za otoke ako njihov status, pri tom, uopće nije teritorijalno priznat?!

Naglasio je i da je "inzularnost", kao faktor koji povećava troškove transporta, umanjuje sigurnost opskrbe energijom, otežava pristup obrazovanju i značajno ograničava pristup tržištu rada, svima koji žive na otocima dobro poznat pojam te da je vrijeme da ga se, kao takvog, napokon i službeno, i formalno uvaži i na europskoj razini.

Cijeli članak možete vidjeti na linku.

Izvor: Novi list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.