HR EN
13. studenog 2017. Internet & tisak

Otoci u srži rješenja, a ne problema

"Iskustvo govori: kada broj opcija pada, treba stvarati nove prilike. Otoci trenutno nemaju poseban status u okviru postojeće kohezijske politike, a to želim promijeniti. Vjerujem da će otoci uskoro dobiti poseban status unutar europskog proračuna, ali i u očima onih koji ih promatraju s kopna", piše zastupnik Tonino Picula u kolumni za Privredni vjesnik.

"Projekt Water Saving Challenge i moj pristup otocima, počivaju dakle na inverziji: kako otoci mogu pomoći kopnu, a ne obrnuto. Stavljanje otoka u srž rješenja umjesto u srž problema jest ono što ova naša inicijativa i istraživanje čini drugačijim. Moj cilj jest pomoći otocima, ali ključ ostvarivanja tog cilja je promijeniti način na koji promatramo probleme. Na otočnost (inzularnost) se predugo gledalo isključivo kao na barijeru koju bi trebalo ili ublažiti ili sasvim eliminirati. Pokušavajući izazvati promjene, pojačavat ću intenzitet rasprava o otočnim problemima koje danas vodimo diljem Hrvatske i cijele Europske unije", piše zastupnik Picula. 

Cijelu kolumnu možete čitati na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.