HR EN
10. siječnja 2018. Internet & tisak

Nikoga ne zanima smiješni sukob Slovenije i Hrvatske

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je slovenska diplomacija ubacila u petu brzinu jer su procijenili da je sada dobar trenutak da "stisnu" Hrvatsku, no da Hrvatska ne smije nasjesti na njihov pritisak i krenuti na radikalizaciju slučaja.

"Svakako nije slučajno da istog dana kada u Bruxelles dolazi predsjednik Borut Pahor, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle šalje pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

Djelovali su koordinirano. Nakon što nije uspjela s bilateralnim pritiskom na Hrvatsku i nezadovoljna što pritisak Bruxellesa na Hrvatsku nije jači, Slovenija je odlučila vrući krumpir vratiti u Bruxelles - kaže Picula. Isto tako napominje kako obavezno treba uzeti u obzir i ono što je Juncker rekao na kraju svoga obraćanja - načelno podržavajući arbitražnu presudu, on je napravio i jednu vrstu geste, izrazio je rauzmijevanje za hrvatski otklon od tog procesa. Poruke Peterlea i Pahora upućene su slovenskim biračima i na njih ne treba nasjedati. Očito je da će pitanje arbitraže biti dominantna tema u njihovoj predizbornoj kampanji. I ova diplomatska ofenziva neće prestati dok ne završe izbori. Hrvatska u ovoj situaciji nikako ne bi smjela radikalizacijom dolijevati ulje na vatru. Mi i dalje trebamo nuditi razgovore, pokazivati da nam je stalo i da nismo ukopani u svoju poziciju i neće biti problema s EU-om", smatra Picula.

Cijeli članak možete čitati na linku. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.