HR EN
3. ožujka 2018. Internet & tisak

Na osam otoka ušteđeno 200 milijuna litara vode

Eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine zadužen za europske otoke Tonino Picula predstavio je u Kući Europe u Zagrebu priručnik “Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom” uz koji sve otočne i kopnene zajednice mogu uštedjeti čak četvrtinu vode. Priručnik je rezultat međunarodnog projekta Water Saving Challenge koji je Picula lani, simbolično na Svjetski dan vode 22.3., pokrenuo u suradnji s Kraljevskim tehnološkim institutom u Stockholmu.

"Naš priručnik za pametno upravljanje vodom dokazuje da svaki otok, baš kao i kopnena zajednica, može uštedjeti vodu! Ta štednja ne podrazumijeva oskudicu već racionalno upravljanje vodom kroz primjenu tehnologije i utjecanja na svakodnevne ljudske navike, što naša rješenja čini dugoročnima i održivima – rekao je Picula. Kroz jednogodišnju studiju i rad, sudionici projekta utvrdili su da se na svih osam otoka na godinu uštedi 200 milijuna litara vode, da se potrošnja struje smanji za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma! Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka i njihovo stanovništvo, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničnih plinova bile bi goleme", poručio je zastupnik Tonino Picula. 

Cijeli članak čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.