HR EN
22. svibnja 2019. Internet & tisak

Na kavi s Toninom Piculom

Euractiv Hrvatska i Jutarnji list organizirali su zanimljiv novi format intervjua, gdje se o ozbiljnim europskim temama razgovara uz kavu.

Europski izbori nam stižu, proveli ste već dva mandata u Europskom parlamentu i sada se krećete prema trećem. Koji će sada biti vaši prioriteti politike?

Prije svega nastaviti ono što sam započeo u prethodna dva mandata. Jedan od mojih ciljeva je da približim korist članstva Hrvatske u Europskoj uniji, prije svega građanima koji žive u zakinutim teritorijalnim prostorima. To sam počeo s hrvatskim i europskim otocima. Volio bih nastaviti svoj mandat šireći tu djelatnost. Osigurao sam 12 milijuna eura za energetsku tranziciju otoka. Volio bih naravno da dobrobit sredstava koje stoje na raspolaganju Europske unije osjete i naravno naši sugrađani koji žive u nekim drugim zakinutim prostorima u Republici Hrvatskoj. Treba smanjivati disparitete u razvoju pojedinih regija i naravno jedan od bitnih dijelova mog budućeg mandata bit će nastavak borbe za osjeća veće sigurnosti naših građana, prije svega mislim na socijalnu sigurnost i jednako tako i sigurnost hrvatskih granica.

Budući da štitite otoke i pokrenuli ste inicijativu prelaska na čistu energiju, kako pristupate LNG terminalu?

Volio bih vidjeti da je jedan tako značajan projekt prije svega bolje obrazložen studijama koje dokazuju ekološku ispravnost, ali i ekonomsku isplativost. Čini mi se da se podiglo puno prašine zato što kolaju svakakve informacije. Bojim se da se Vlada upustila u jedan projekt za koji nema dovoljno potpore ni lokalne zajednice, a očito ni investitori ni ulagači nisu pokazali preveliko zanimanje, svakako da Hrvatska treba stremiti većoj energetskoj autonomiji. Treba naravno voditi računa i o budućnosti. Međutim, od jednog projekta koji treba ujediniti i struku i lokalnu zajednicu, Europsku uniju i Vladu, došli smo do toga da se projekt itekako osporava. Mislim da su za to najmanje krivi građani koji žive na Krku. Jednostavno veća je odgovornost politike kako bi se riješio jedan ozbiljan energetski problem.

Cijeli intervju pogledajte u videu na linku.

Izvor: Euractiv.hr
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.