HR EN
21. srpnja 2017. Internet & tisak

Merkel nije zadovoljna politikom RH i Hrvata u BiH, ali podržava konstitutivnost

"Kad se angažira u BiH, Hrvatska mora voditi računa da ne potiče sumnje o našoj ulozi u BiH", rekao je zastupnik Tonino Picula za Jutarnji list.

"Ovog trena nema ni jednog papirnatog dokaza da se politika prema BiH promijenila", kaže i predsjednik izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula.

"Čak i da netko to službeno predloži, realizacija je upitna jer je za svaku promjenu ustrojstva BiH nužan veliki konsenzus i međunarodnih faktora i strana u BiH", podsjeća Picula.

"To je i razlog zašto se od Daytonskog sporazuma 1995. nije ništa promijenilo u unutrašnjem ustrojstvu Bosne i Hercegovine, usprkos svim dokazima da je takva tvorevina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preglomazna i nefunkcionalna. Međunarodna situacija se promijenila, danas nitko nema moć nekadašnje Clintonove Amerike koja je 1995. intervenirala i zaustavila rat u BiH, a zbog suprostavljenosti interesa teško je i zamisliti da bi bilo kakva reforma unutrašnjeg uređenja te zemlje mogla dobiti opći koncenzus."

Na pitanje može li komentirati neslužbene vijesti o promjeni njemačke politike, Picula odgovara "da se svako malo pojavi novi val glasina vezanih za jugoistok Europe, za koje se uskoro pokaže da su promašene, poput nagađanja o stvaranju carinske unije. No to što se pojavljuju ovakve ideje možda ukazuje na to da je vrijeme da EU dosadašnju politiku prema BiH zamijeni novom", kaže Picula.

Cijeli članak možete čitati na linku.

Izvor: Jutarnji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.