HR EN
30. srpnja 2018. Internet & tisak

Mađarska će nastaviti opstruirati

Europski sud u Luxembourgu donio je prošli tjedan odluku da Mađarska mora Hrvatskoj izručiti Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a. Potonji je na Županijskom sudu u Zagrebu optužen za davanje mita nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu 2009. godine, naime, uoči preuzimanja naftne kompanije Ine, najvećeg hrvatskog poduzeća. Zastupnik Tonino Picula komentirao je proces za Deutsche Welle.

Europarlamentarni zastupnik Tonino Picula bio je svojedobno ministar vanjskih poslova RH i upoznat je s međunarodnim okolnostima kakve dolaze do izražaja u ovakvim situacijama. On smatra da je država Hrvatska danas u ponešto boljem položaju, s obzirom na efekt njezina istupanja prema Europskom sudu. Ipak, dodaje i kako bi bilo neodgovorno već sad spekulirati o krajnjem ishodu postupka, kao i o eventualnim posljedicama na buduću vlasničku strukturu Ine. Koja je, uzgred rečeno, pod MOL-om dospjela u izuzetno nezavidan položaj, ako se govori o njezinom aktualnom poslovanju i razvojnoj perspektivi.

„Politička bitka između Hrvatske i Mađarske", rekao nam je Picula, „sad se nedvosmisleno preselila na pravosudni teren. Međutim, moguće je otvaranje novog političkog fronta između Mađarske i Europske unije, ukoliko se Mađarska, odnosno mađarski sud, ogluši na odluku Europskog suda. Što se tiče samog odnosa Viktora Orbana odnosno njegove Mađarske prema institucijama EU-a, ne možemo biti posve optimistični i vjerovati da će se bez otpora postupiti prema odluci Suda. A potonji je predan načelu međusobnog povjerenja između država članica, na kojem počiva sustav Europskog uhidbenog naloga."

Cijeli članak čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.