HR EN
13. siječnja 2018. Internet & tisak

Komisija uz Hrvatsku protiv Slovenije i Mađarske

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je podršku Europske komisije za ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i pitao što će učiniti da bi se odblokirao pristup Hrvatske OECD-u od strane Slovenije i Mađarske.

Povjerenica Komisije za trgovinu Cecilia Malmström mu je odgovorila da “je u pogledu proširenja OECD-a stajalište EU-a još od 2007. da bi sve države članice EU koje nisu članice OECD-a i podnesu zahtjev za članstvo trebalo smatrati prihvatljivima za pristupanje OECD-u te ih automatski uključiti u postupak pristupanja. To je stajalište koje Komisija, kao predstavnica EU u OECD-u, i ostale države članice zagovaraju u raspravi o proširenju OECD-a te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile“, navodi se u odgovoru iz Komisije na Piculin upit.

Picula je iznimno zadovoljan reakcijom: „Ovakav odgovor Komisije još jednom potvrđuje da prijetnje i blokade između zemalja članica, nisu i ne mogu biti način rješavanja bilateralnih pitanja unutar Europske unije“. Istaknuo je da je Hrvatska poduzela sve mjere da ispuni formalne kriterije za članstvo, a u lipnju 2016. primljena je u Odbor za tržišno natjecanje OECD-a. Iako još službeno nije članica OECD-a, vrlo aktivno surađuju na polju gospodarstva i razvitka.

Povjerenica Malmström dodala je da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU, spremna za pristupanje.

Cijeli članak čitajte na linku.

Ostale objave dostupne su i na sljedećim linkovima:

T portal

24 sata

Dnevnik.hr

Index.hr 

Hrt.hr

N1 televizija

Izvor: Jutarnji.hr
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.