HR EN
10. svibnja 2017. Internet & tisak

Kako smo ostali bez ijednog saveznika u visokoj vanjskoj politici?

Svi sugovornici koji su za Telegram analizirali međunarodni položaj Hrvatske, bili su suglasni, da je najveći problem vanjske politike to što Zagreb nema čvrstog saveznika među najmoćnijim državama koje bitno utječu na procese u međunarodnoj zajednice...

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova i SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, ispričao je kako je još kao ministar vanjskih poslova priželjkivao da Hrvatska za sebe može reći, poput Irske i Izraela, da je mala zemlja s velikim prijateljima.

Na žalost, to nismo uspjeli ostvariti. Zbog geopolitičkog položaja Hrvatska bi morala imati neku vrstu ne baš generalnog političkog sponzora jer bi to značilo provođenje njegove političke volje, ali bi trebala uspostaviti čvršća partnerstva barem s ključnim protagonistima međunarodnih odnosa. Odnosi s Njemačkom previše osciliraju premda je to jedina velika europska sila koja je zainteresirana za prostor Balkana na kojem želi promovirati interese EU, ali i predstavljati interese država Balkana u EU. Važni su također odnosi s SAD-om: ta je zemlja jedina u stanju efikasno rješavati globalne probleme i kompenzirati slabosti EU. Hrvatska bez snažnog saveznika Stoga bez obzira na stanara Bijele kuće s Washingtonom valja graditi savezništvo i partnerstvo. Budući je Italija od svih velikih država najbliža Balkanu, s Rimom bi isto tako valjalo graditi što bolje odnose. Hrvatska bi, dakle, trebala inzistirati na strateškom savezništvu s Njemačkom i SAD-om te s Italijom. Uvjeren sam da bismo u tom slučaju bitno ojačali poziciju u međunarodnoj zajednici”, rekao je zastupnik Picula za Telegram.

Cijeli članak možete čitati ovdje.

Izvor: Telegram
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.