HR EN
17. srpnja 2019. Internet & tisak

Hrvatski prioriteti prilikom predsjedanja Vijećem EU

Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvih 6 mjeseci iduće godine, zastupnik Tonino Picula komentirao je za N1 televiziju.

"Evo samo da napomenem koliko se stvari razlikuju, za Rumunjsku je to bila kohezijska politika koja je predstavljena za vrijeme rumunjskog predsjedanja kao jedna od temeljnih europskih vrijednosti. To je za Hrvatsku posebno interesantno. Međutim, sad se nalazimo i razgovaramo za početka finskog predsjedanja, koje ima potpuno drugačiju agendu. Fince zanima nešto sasvim drugo. Klimatske promjene, digitalizacija, ali naravno i zaštita ljudskih prava. Prema tome, Hrvatska će morati odabrati kakav kontinuitet ili diskontinuitet svojim predsjedanjem želi ostvariti. Ja se nadam da će to biti prije svega nešto što će zainteresirati i druge zemlje članice. Naravno, tema ima. Ja osobno se zalažem, da Hrvatska iskoristi svoju jedinstvenu poziciju na jugoistoku Europe. Mi smo jedina zemlja u Europskoj uniji koja neposredno izlazi i na Dunav i na Jadransko more, dakle gledamo na jugoistočnu Europu, ali mi smo i sredozemna zemlja. Dakle, područje energetike i transporta, uvjerljivije europske vanjske politike prema jugoistoku. Što je s politikom proširenja? Ursula von der Leyen je bila vrlo škrta zapravo kada je trebalo obrazložiti poglede na vanjsku politiku jugoistočno od Hrvatske. Ali evo Hrvatskoj prilike da ako treba nametne i upravo te prioritete", poručio je zastupnik Picula u javljanju za N1 televiziju.

Cijeli video pogledajte na linku.

Izvor: N1 televizija
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.