HR EN
21. svibnja 2019. Internet & tisak

Hrvatski otoci postali neizostavan dio politika EU

Čak deset hrvatskih otoka, od ukupno pedeset naših naseljenih, sudjeluje u pilot projektima energetske tranzicije koje je raspisalo Tajništvo za otoke Europske komisije, što Hrvatsku čini najuspješnijom članicom EU u tom natječaju.

Cresu, Iloviku, Lošinju, Malim Srakanama, Susku, Unijama, Velikim Srakanama te Braču, Hvaru i Korčuli tako je omogućeno da se pripreme na korištenje obnovljivih izvora energije, što će im pomoći da očuvaju okoliš, kao i da podignu kvalitetu života. No, do prije malo više od godine dana nije bilo izvjesno da će takvog natječaja, a ni Tajništva za otoke, ustvari biti.

„Riječ je o rezultatu višegodišnjeg rada“ tumači rođeni Lošinjanin i Šibenčanin po odrastanju, SDP-ov hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula.

„Cijeli sam život osjećao obvezu svojim otočanima, a kad sam 2013. godine prvi put izabran u EP, shvatio sam da otoci ustvari uopće ne postoje kao samostalna tema u Europskoj uniji, Komisiji ni Parlamentu", kazao je. Picula je zbog toga s kolegama u EP-u odlučio inicirati donošenje Rezolucije o posebnoj situaciji otoka, kojom je Europski parlament priznao potrebu donošenja posebnih politika koje se odnose na stanovnike otoka.

Cijeli članak čitajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.