HR EN
23. srpnja 2017. Internet & tisak

Hrvatska ne treba bježati od nove arbitraže, ovoga puta sa Srbijom

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozdravio je inicijativu da se počne razgovarati o granici Hrvatske sa Srbijom te istaknuo kako svakoj državi treba biti u interesu da ima uređene i dogovorene granice sa svojim susjedima.

"Svakoj državi treba biti u interesu da ima uređene i dogovorene granice sa svojim susjedima, to bi trebali biti i interesi Hrvatske. Što se tiče inicijative da se počne razgovarati o granici sa Srbijom to svakako treba pozdraviti", rekao je Picula.

Žao mu je što već 15-ak godina, od kada je formirana međudiplomatska skupina za uređenje granica između Hrvatske i Srbije, vlada, kako je rekao, jedna vrsta neaktivnosti. Što se tiče same Srbije, izrazio je uvjerenje da s njezine strane sigurno postoji interes pa mora i s Hrvatske.

"Da li se to pitanje može urediti bilateralnim putem - to ovisi na kakav će način raditi komisija koja ime zajedničke članove iz Beograda i iz Zagreba, ali u svemu tome trebamo imati okvir unutar kojeg se to pitanje rješava. To je pitanje koliko rješavanje granica određuje europsku budućnost neke zemlje kandidatkinje. Što se tiče odnosa sa Srbijom možemo izabrati hoće li to biti bilateralni način rješavanja otvorenog pitanja ili će se pristupiti nekoj vrsti međunarodne arbitraže", kazao je Picula.

Cijeli članak možete čitati na linku.

 

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.