HR EN
7. travnja 2017. Internet & tisak

Hrvatska ne smije biti diskriminirana

Danas je počela primjena direktive EU o sistematskoj kontroli svih građana kad ulaze i izlaze iz Schengena i moguće su gužve na našim granicama. Moramo podržati ovakve prijedloge jer nam omogućavaju veću sigurnost, ali Hrvatska u tom procesu ne smije biti diskriminirana ni od jedne zemlje članice Europske unije...

Naime, detaljnija provjera putnih dokumenata odnosit će se sada ne samo na državljane trećih država, već i državljane Europske unije. Osim vizualne kontrole, svi dokumenti će se provjeravati i optičkim čitačem u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te zbirkama podataka nacionalne policije.

Reakcija je to na tragične posljedice terorističkih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj koje su, između ostalog, rezultat nedostatka prakse razmjene podataka među zemljama članicama.

Zastupnik Tonino Picula (SDP/S&D), koji je na ovoj direktivi radio kao izvjestitelj u sjeni u ime odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), naglasio je da ne smije biti diskriminacije među članicama EU te da se provedba kontrole putnika ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe, priopćenjem javljaju iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

"Iako ova uredba utječe na slobodno kretanje građana, moramo podržati prijedloge koji nam omogućavaju veću sigurnost. Pritom želim naglasiti kako će provedba zasigurno imati implikacije na vrijeme čekanja na prelazak granica, zbog čega je potrebno osigurati adekvatne tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske kapacitete granične kontrole, osobito na najfrekventnijim graničnim prijelazima u vrijeme godišnjih odmora.“

Cijeli članak čitajte na linku.

Zbog pojačanih kontrola RH ne smije biti diskriminirana

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.