HR EN
11. lipnja 2018. Internet & tisak

Hrvatska mora što prije u Schengen!

Zastupnik Tonino Picula okupio je predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta, predstavnike ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske, Bugarske i Rumunjske te druge stručnjake na konferenciji o Schengenu. Organizirana je u kontekstu aktualnih rasprava u europskim institucijama o izazovima funkcioniranja Schengena, potrebi njegovog jačanja kao i proširenja.

“Potrebno je jačati povjerenje i sustave sigurnosti, a pitanje je političke mudrosti pronaći balans između jednog i drugog. Umjesto militarizacije, schengenizirajmo granice jer budućnost Europske unije ovisi o nadograđenom, djelotvornom i proširenom Schengenu”, poručio je zastupnik Tonino Picula, koji je u Dubrovniku organizirao međunarodnu konferenciju “Schengen – postignuća i očekivanja”.

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, pozvao je ponovno Vijeće “da prihvati Bugarsku, Rumunjsku kao i Hrvatsku čim ispuni kriterije, u schengenski prostor jer je inkluzivniji Schengen jači Schengen”.

Zastupnik Picula naglasio je kako je pristupanje Hrvatske Schengenu, naš prvi strateški cilj nakon ulaska u Europsku uniju: “Ulaskom Hrvatske u Schengen ukinuo bi se nadzor na tzv. unutarnjim granicama odnosno granicama Hrvatske prema članicama EU - Sloveniji i Mađarskoj. Također, Europljani svake godine u Schengenskom prostoru ostvaruju oko 1,25 milijardi putovanja - to je posebno važno za Hrvatsku kao izrazito turističku zemlju jer većinu naših gostiju čine državljani EU koji će lakše, s manje kontrola i manje čekanja na granicama, moći doći u Hrvatsku.”

Zamjenik glavnog direktora Opće uprave Europske komisije za unutarnje poslove Simon Mordue najavio je povećanje proračuna s dosadašnjih 13 na 35 milijuna eura, čime će biti donesena “nova generacija upravljanja granicom”.

Ovo je druga konferencija posvećena europskoj sigurnosti, nakon lanjske o Europskoj obrambenoj uniji, koju je organizirao zastupnik Picula.

“Lani smo usvajanjem Dubrovačkih zaljučaka poslali poruku da razumijemo zabrinutost građana jer je sigurnost postala prioritetno pitanje. U ovogodišnjim Zaključcima konferencije naglašavamo da Schengen ne smije trpjeti zbog nedostatka pronalaska zajedničkog pristupa rješavanju sigurnosnih i migrantskih pitanja. Budućnost Europske unije ovisi o nadograđenom, djelotvornom i proširenom Schengenu!”, zaključio je zastupnik Tonino Picula.

Više detalja o konferenciji "Schengen - postignuća i očekivanja" čitajte u objavljenim člancima na linku.

Izvor: Jutarnji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.