HR EN
9. svibnja 2019. Internet & tisak

Hrvatska mora biti za nastavak politike proširenja EU

Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja Europske unije, poručio je nositelj SDP-ove kandidacijske liste za europske izbore Tonino Picula, istaknuvši da kroz europske institucije Hrvatska treba daleko više participirati u artikuliranju otvorenije politike prema neposrednom susjedstvu.

SDP i Partija europskih socijalista zastupaju tezu da Europa ne može biti zatvorena, Europa tvrđave, već je potrebno pružiti perspektivu i onim dijelovima Europe koji još nisu EU, prije svega državama zapadnog Balkana i jugoistoka Europe, rekao je Picula na konferenciji za novinare, na kojoj je zajedno s kandidatom na SDP-ovoj listi Rankom Ostojićem govorio o europskoj vanjskoj politici i sigurnosti.

"Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja jer je po mnogo čemu izuzetna među članicama EU'" naglasio je i podsjetio da Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i da je jedina članica koja ima diskontinuitet državnog teritorija, kao i da graniči s čak tri države koje su u različitim stupnjevima procesa integracije u EU (BiH, Crna Gora i Srbija).

Hrvatska bi stoga daleko više morala participirati u artikuliranju jedne otvorenije politike prema neposrednom susjedstvu, radi vlastitih političkih, gospodarskih i svih ostalih interesa”.

Cijeli članak čitajte na linku.

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.