HR EN
21. siječnja 2020. Internet & tisak

Hrvati u BiH još će dugo osjećati posljedice pogrešne politike

Zastupnik Tonino Picula izjavio je kako bi dosljedna federalizacija BiH dovela tu zemlju do stabilnosti i rješenja unutarnjih prijepora, koji nisu okončani ni 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Mislim da je dosljedna federalizacija BiH načelo koje jedino može dugoročno osigurati ustavni balans, političku stabilnost pa i ekonomski napredak te države", rekao je Picula, koji je i izvjestitelj Europskog parlamenta za zemlje Zapadnog Balkana.

Pri tome je pojasnio kako je kao europarlamentarac u više navrata načela federalizma uspijevao ugraditi u rezolucije Parlamenta o BiH. Picula ne vjeruje kako je realno organizirati održavanje nove mirovne konferencije o BiH, poput one iz Daytona 1995. kojom je zaustavljen rat, te je upozorio kako tamošnji politički predstavnici nisu spremni na iskorake i izgradnji povjerenja čak ni nakon europeizacije susjedstva. Ističe kako je potrebno otkloniti dominaciju brojnijih naroda te pokušati izgrađivati građansko društvo.

Cijeli članak je na linku.

Izvor: Index.hr
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.