HR EN
6. veljače 2018. Internet & tisak

EU zanimaju države u rubnim dijelovima

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula u emisiji "Novi dan" iz Strasbourga je komentirao govor premijera Plenkovića u Europskom parlamentu, hrvatsku vanjsku politiku, posjet Aleksandra Vučića Zagrebu i granični spor sa Slovenijom.

Je li Plenković propustio poentirati na način da kaže da je u Hrvatskoj bolje nego u Poljskoj i Mađarskoj?

Mnogo je debata koliko glavni protagonisti vanjske politike u Hrvatskoj ne dijele istu strategiju. Volio bi da imaju zajedničku strategiju. Mislim da ono što rade predsjednica i premijer su različite slike istog novčića. Politička klima u Hrvatskoj nalazi svog odraza i u vanjskoj politici Hrvatske. Hrvatska se traži u sklopu podjele u EU.

Dolazak Vučića u Zagreb?

Volio bi da ne bude protokolaran i dio samo nekog PR napora da se pokaže da dvije zemlje komuniciraju. Kao i posjet Erdoganu, vrijednost takvog susreta se pokazuju rezultatima takvog sastanka. Između Srbije i Hrvatske postoji niz problema koje bi trebalo rješavati u interesu dviju zemalja, ali i regije. Koji put se ozbiljni problemi mogu riješiti sretnom i spretnom improvizacijom, ali ne vjerujem da to sada može biti tako. Problemi između Hrvatske i Srbije se talože godina, još od agresije. Nakon tih susreta stvari više ne smiju biti iste, a nisam uvjeren da će to biti nakon ovog susreta. Postoji vanjski pritisak da se stvari počnu rješavati između Hrvatske i Srbije.

Problemi Hrvatske i Slovenija na granici? EU je navikla i na uvoz problema. Cipar je ušao u EU iako je to podijeljen otok. Usprkos mnogim naporima ta se situacija ne rješava onako kako bi htjela to EU. Hrvatska i Slovenija su unijele svoje probleme u EU. U nacrtu se govori na koji način se rješavaju prepreke koje su između njih.

Cijelo gostovanje zastupnika Picule pogledajte na linku.

Izvor: N1
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.