HR EN
17. srpnja 2020. Iz Medija

EU mora sačuvati jedinstvo i razum

Picula o novim izazovima europske sigurnosti za The European Security and Defence Union

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula napisao je za novo izdanje časopisa The European Security and Defence Union članak u kojem se osvrnuo na pitanja trenutnog globalnog poretka i uloge Europske unije u njemu. Glavne naglaske prenosimo u nastavku, a u privitku pronađite cijeli tekst.

Navodi kako su dramatični događaji u ovoj godini, kao što su kriza multilateralizma, Brexit, teroristički napadi, pitanje migracija i rastuća nestabilnost na Bliskom Istoku, neizbježno stavljeni po strani zbog najveće prijetnje s kojom se čovječanstvo suočilo, a to je dakako, pandemija korona virusa i posljedična kriza. Pandemija je i do sada poljuljani globalni poredak stavila pod nove upitnike, a složenost sigurnosne dinamike predstavlja dodatan izazov za novu, “geopolitičku” Europsku Komisiju.

Picula je u svom članku kazao kako Europska unija mora sačuvati svoje jedinstvo, razum i razboritost, održavajući otvoren dijalog sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv pandemije. Istovremeno smatra kako je moguće uočiti neprekidne sukobe raznih aktera kada je riječ o lažnim informacijama i optužbama, što naposljetku utječe na globalno okruženje u ovim vremenima bez presedana.

Pandemija je ukazala i na opasnost od kibernapada i širenja dezinformacija koji prijete europskom demokratskom sustavu, vrijednostima i sigurnosti. “Na nama je da odgovorimo neprekidnim djelovanjem, osnažujući vlastite kapacitete i ulažući u nove digitalne tehnologije”, napisao je.

Vjerojatna skora ekonomska kriza upućuje na potrebu da se pozabavimo mogućim stranim preuzimanjima europskih strateških sektora, imovine i tehnologija, jer ta preuzimanja predstavljaju značajan rizik za našu sigurnost. Naša strateška infrastruktura mora biti zaštićena, što je moguće učiniti analizom izravnih stranih ulaganja u strateškim sektorima, smatra Picula.

Dugo očekivano hrvatsko predsjedanje EU-om i Zagrebački summit podlegli su promjeni svoga oblika, no, tvrdi Picula, Europska unija pruža sadržaj umjesto šumova i nesuglasja, te mora imat snažan glas ako želi poslati jasnu poruku ovoj regiji.

“Ne znamo kada će sve ovo završiti ni kada ćemo se moći vratiti normalnom životu, ali je već sada jasno kako više ništa neće biti isto. Moramo naučiti važne lekcije iz ove situacije, osvrćući se na prošle greške dok planiramo održivu budućnost i igramo aktivnu i vjerodostojnu ulogu. Naši su najveći neprijatelji sebičnost i nacionalizam, i moramo im se oduprijeti svim silama. Upravo je iz tog razloga vrijednosni aspekt problema pandemije ključan”, ocijenio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.