HR EN
4. svibnja 2020. Internet & tisak

NL: Vinari podržali Piculinu inicijativu

Piculin zahtjev za pomoći vinarskom sektoru pozdravili su hrvatski vinari

Prošlotjednu inicijativu zastupnika Tonina Picule koji je od Europske komisije zazražio donošenje hitnih mjera za pomoć vinarskom sektoru podržali su hrvatski vinari koji su u opširnom tekstu u Novom listu predstavili svoje prijedloge, ali objasnili i probleme koje su već primjetili u sporoj reakciji hrvatske vlade i ministarstava koja bi trebala podržati njihove zahtjeve. 

Inicijalne povratne informacije koje je Piculin ured prikupio nastavno na moja pitanja Komisiji su razne, i pokazuju da hrvatski vinari razumiju dosadašnje mjere i politike EU, s čim u skladu idu i njihovi prijedlozi, od zaštitne cijene grožđa, za što neki navode primjer Italije, koja bi varirala ovisno o količini uroda, do sufinanciranja po litri po uzoru na zaštitu hrvatskog ekstra djevičanskog, vrhunskog maslinovog ulja, gdje se svaku prodanu litru na kraju godine sufinancira s deset kuna, uz kategorizaciju vina, o kojoj bi ovisio i udjel subvencije po litri.

Cijeli tekst pročitajte u privitku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.