HR EN
24. veljače 2016. Misija i vizija

Misija / Vizija

Uvjeren sam kako bi jednakost, bratstvo i slobodu danas trebalo prevesti kao solidarnost, sigurnost i uključivost.

Misija

HRVATSKA U EUROPSKOJ UNIJI: KVADRATURA ZVIJEZDE

Dvadeset i jednu godinu nakon međunarodnog priznanja, dvanaest godina nakon uspostave prvih ugovornih odnosa i nakon gotovo osam godina od početka pregovora o članstvu, Republika Hrvatska je ostvarila jedan od svojih ključnih ciljeva. Članstvo u Europskoj uniji je svakako cilj koji nadilazi obično političko deklariranje. To je bilo i još uvijek jest višeslojno nastojanje ne samo Vlade, Sabora i drugih grana vlasti nego i poslovne zajednice, sindikata, organizacija civilnog društva kao i velikog broja angažiranih pojedinaca.

Hrvatska je prva zemlja koje je u dvadeset i prvom stoljeću podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Nijedna druga zemlja nije zatražila članstvo prije Hrvatske nakon što je EU prihvatila zajedničku valutu i kasnije pregovarala sa EU naraslom na čak 27 članica opterećenom ozbiljnim problemima u eurozoni i političkim nemirima u susjedstvu.

Kao zemlja sa značajnim poratnim iskustvima, suočena sa daleko oštrijim kriterijima za ulazak u članstvo poslije proširenja EU iz 2007. godine, Hrvatska se tijekom godina pregovora mijenjala nabolje u korist, prije svega, svojih građana.

Hrvatska ima višestruku regionalnu pripadnost koja nalaže odgovornost za vodjenje integrirane višedimenzionalne vanjske politike. U našem nacionalnom interesu je ne samo stabilnost europskog jugoistoka nego i njegova budućnost u EU.

Medjutim, razvoj situacije uvelike ovisi o tome hoće li EU na Zapadnom Balkanu biti uspješan posrednik i poticatelj kao što je to bila u Zapadnoj Europi tijekom posljednjih 60 godina.

A u tim procesima ja ću, kao i do sada, svesrdno doprinositi zajedničkoj europskoj budućnosti.

Vizija

ZA EUROPSKU UNIJU KAKVA BI TREBALA BITI: SOLIDARNOST SVIH I MOGUĆNOSTI ZA SVE

Današnji njeni stanovnici naslijedili su Europsku uniju od generacije koja je utemeljila ovaj najznačajniji politički projekt u cjelokupnoj europskoj povijesti. Međutim, nažalost, ne postoji zajamčeni ili postojani napredak u povijesti.

Pedeset i šest godina nakon što je osnovana, Europska unija se mora odlučili kojim pravcem želi dalje i kako odgovoriti na najozbiljniju krizu od nastanka.

Jer danas je EU u krizi, a o našem naraštaju ovisi obnova temeljnih vrijednosti na kojima ona počiva: solidarnosti svih i mogućnostima za sve.

U priči o EU i socijademokracija se uvijek prepoznavala preko određenih vrijednosti i ciljeva. Postavlja se pitanje s čime socijaldemokraciju građani danas mogu poistovjetiti.

Uvjeren sam kako bi jednakost, bratstvo i slobodu danas trebalo prevesti kao solidarnost, sigurnost i uključivost.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.