HR EN
29. travnja 2020. Pitanja Europskoj komisiji

Picula od EK zatražio pomoć za vinare

Prihodi vinara u EU mogli bi se smanjiti za 50 posto, a obujam prodaje za 35 posto

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uputio je ovaj tjedan Europskoj komisiji pitanje o planiranim mjerama za zaštitu proizvodnje i zaposlenih u vinarskom sektoru, koji u Europskoj uniji zapošljava preko dvjesta tisuća ljudi.

Naime, Picula smatra kako je zbog negativnog utjecaja krize pandemije COVID-19, vinska industrija pod snažnim pritiskom i zahtijeva podršku. Zbog zatvaranja glavnih kanala prodaje, poput restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata, te općenito prestanka turističkih aktivnosti, naša domaća, hrvatska vinska industrija trpi snažne gubitke prodaje i izvoza vina od početka izbijanja krize.

Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV) je objavila prošli tjedan da bi se prihodi vinara u EU mogli smanjiti za 50 posto, a obujam prodaje za 35 posto.

„Nažalost, kriza za sektor nije kratkoročna, te neće prestati popuštanjem restrikcija, jer se očekuje i daljnji pad prihoda zbog mjera tzv. socijalnog distanciranja te nadolazeće ekonomske krize koja će rezultirati smanjenom potrošnjom“, ističe Picula.

Piculina konkretna pitanja Komisiji su planira li izaći s ciljanim mjerama podrške vinskoj industriji, snažnom europskom industrijskom sektoru koji izravno zapošljava preko 200 000 ljudi?

Drugo, planira li Europska komisija strategiju oporavka za sektore gospodarstva koji će biti posebno pogođeni mjerama tzv. socijalnog distanciranja? I na kraju, pitanje je li EK svjesna šireg konteksta u kojem bi neprodane zalihe mogle dovesti do značajnog smanjenja cijena i uzrokovati dodatne poremećaje na tržištu vina?

O odgovoru Komisije će ured zastupnika Picule javnost obavijestiti čim dobijemo povratnu informaciju.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.