HR EN
15. veljače 2024. Parlamentarne Aktivnosti

Zajednički napor EU i SAD-a za ekonomski rast i energetsku neovisnost Zapadnog Balkana

Hrvatski zastupnik Tonino Picula, u funkciji stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om i suizvjestitelja za novi Plan rasta za zapadni Balkan, susreo se danas u Bruxellesu s James O'Brienom, pomoćnikom državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju. Susret se dogodio uoči posjete državnog tajnika Anthony Blinkena regiji i Sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Zastupnik Picula izvijestio je O'Briena o stanju pregovora o Planu rasta za zapadni Balkan, najnovijem financijskom instrumentu kojim se predviđa dodjela dodatnih šest milijardi EUR s ciljem poticanja ekonomskog rasta i udvostručenja volumena gospodarstava zemalja zapadnog Balkana, ubrzanju pretpristupnih reformi i jačanju sposobnosti država da usvoje europsku pravnu baštinu.

Ti ciljevi bi se postigli i postupnim uključivanjem zemalja zapadnog Balkana u zajedničko europsko tržište, ukoliko zemlje korisnice plana ispune potrebne preduvjete.

O'Brien je pozdravio najnoviju EU inicijativu kao kreativnu. Ona predstavlja ekonomski stimulans koji može biti poticaj i za prijeko potrebne političke i društvene reforme. Naglasio je i da SAD u ovom prijedlogu vidi priliku da se smanji ovisnost regije o uvozu fosilnih energenata iz Rusije te omogući energetska tranzicija.

Zaključno, Picula i O'Brien su se složili da bi se suglasnost Vijeća o otvaranju pregovora s BiH već sljedeći mjesec pozitivno odrazila na političku dinamiku u zemlji.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.