HR EN
10. rujna 2021. Parlamentarne Aktivnosti

TURISTI ĆE KONZUMIRATI LOKALNU HRANU

Borba protiv malverzacija u opskrbnom lancu, potrošnja lokalne organske hrane i mjerenje kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla najvažniji su među prihvaćenim Piculinim amandmanima Izvješća u okviru strategije "Od polja do stola"

“Zaštita malih proizvođača izvornih proizvoda u opskbnom lancu, kao i konzumacija lokalne i svježe organske hrane jamstvo su dugoročnog opstanka naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i posljedično života i napretka na hrvatskom selu. Zbog toga mi je bilo iznimno važno da moji amandmani uđu u Izvješće u okviru EU strategije ‘Od polja do stola’”, istaknuo je hrvatski zastupnik Tonino Picula povodom usvajanja Izvješća na sastanku Odbora EP-a za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji su zajednički usvojili zastupnikove amandmane Izvješća u okviru strategije Europske unije „Od polja do stola”.

Strategija “Od polja do stola” iznimno je značajan dio Europskog zelenog plana, kojoj je cilj stvarati poticajne i učinkovite utjecaje na okoliš i društvo, pomažući pritom definiranju i provođenju tranzicije europske poljoprivrede. Ovom se inicijativom želi doprinijeti ostvarenju zdravije, zelenije i održivije proizvodnje te razvoju prehrambenog tržišta i opskrbnog lanca.

Zastupnik Tonino Picula, kao zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, nedavno je podnio 17 amandmana na inicijalnu verziju izvješća, od kojih je većina ušla u završni tekst kao dio dogovora većine političkih grupa u Europskom parlamentu. Pritom je upozorio na borbu protiv malverzacija i nelegitimnih postupaka na tržištu i opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda stavljajući naglasak na potrebu prepoznavanja i istrage takvih dvojbenih aktivnosti.

Također, u cijelosti je usvojen i zastupnikov amandman kojim se prepoznaje važnost svježe organske hrane koja se konzumira lokalno, na dobrobit zdravlja potrošača, ali i okoliša. Picula je pozvao na mjere potpore te istaknuo veliki potencijal u promicanju lokalne suradnje primarnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga, što bi u konačnici moglo povećati potrošnju svježe domaće hrane.

Nastavno na nedavne Piculine aktivnosti u borbi za priznanje Prošeka na razini Europske unije, u usvojeni tekst ušao je i njegov amandman kojim se ističe uloga EU sustava mjerenja kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla, kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), zemljopisna oznaka alkoholnih pića i aromatiziranih vina (OZP) te zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS), koji su izvrsni primjeri načina na koji EU postavlja standarde kvalitete u poljoprivredi.

Očitovanje o Izvješću na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta u Strasbourgu idući je korak koji se na dnevnom redu očekuje sljedeći mjesec.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.