HR EN
24. siječnja 2023. Parlamentarne Aktivnosti

Schmidtova odluka iz listopada je u interesu i Hrvata i BiH

Hrvatski zastupnik u EP-u i koordinator S&D-a za vanjske poslove Tonino Picula, jutros se sastao s Christianom Schmidtom, Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu kako bi razgovarali o prilikama u BiH.

Na početku sastanka, Picula je kazao kako Ured visokog predstavnika ima zahtjevnu ulogu, a njegove odluke imat će i ubuduće značajne implikacije za Bosnu i Hercegovinu kao državu.

“Želim izraziti svoju potporu Vašoj odluci iz listopada o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koja je donosena u pravo vrijeme i u potpunosti usklađena s Vašim ovlastima i Ustavnim odredbama Bosne i Hercegovine. Njome su ukinute neke disfunkcionalnosti nastale prije Vašeg mandata, a što je ionako izazovne situacije činilo još kompliciranijima. Ipak, razvoj događaja pokazuje da su Vaši postupci bili ispravni. Vlada je formirana brzo i konstruktivno, s proeuropskom deklaracijom kao dijelom sporazuma. No, ostaje vidjeti hoće li se i u kojoj mjeri ova deklaracija poštovati”, rekao je.

Picula je istaknuo kako je EU snažno podržala europsku perspektivu Bosne i Hercegovine putem kandidature za članstvo, ali je time ujedno obvezala BiH političare da daleko ozbiljnije rade na potrebnim reformama u korist građana, a ne u vlastitu korist.

“Nadam se da je Vaša odluka o reformi izbornog procesa početak procesa koji će na kraju dovesti do reformi Daytonskog sporazuma, koji je unatoč početnim pozitivnim namjerama u praksi odavno pokazao brojne nedostatke. Treba prihvatiti činjenicu da je Daytonski sporazum uspješno zaustavio rat, ali nije osigurao mehanizme uspostave dugoročno stabilne demokracije na temelju izbalansiranih interesa,” kazao je Picula.

“Kada je u pitanju budućnost BiH, možemo vidjeti natjecanje različitih vizija iz međunarodne zajednice”, zaključio je Picula na Odboru za vanjske poslove te upitao Visokog predstavnika Christiana Schmidta o planu prevladavanja dugogodišnje blokade.

Picula je istaknuo kako EU treba pojačati svoje intervencije i sankcije prema rušiteljima BiH iznutra i izvana. “Evidentno je da je Milorad Dodik proxy igrač Beograda, Moskve i Budimpešte. No, kako bismo spriječili prodor i opstanak autoritarnih režima u europskom prostoru, uključujući i zapadni Balkan, potrebno je ukloniti generatore nestabilnosti i stvoriti atmosferu u kojoj zemlje kandidatkinje zaista mogu provoditi potrebne reforme”.

Christan Schmidt je upozorio i na veliki problem odlaska mladih ljudi iz zemlje. “Bez obnovljenog povjerenja u institucije države odljev stanovništva će se samo intenzivirati i pogoršavati razvojne šanse. Zajednički interes mora zaustaviti taj proces”, istakao je visoki predstavnik.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.