HR EN
4. lipnja 2020. Projekti Ureda

Treba nam dugoročna EU otočna strategija

Zastupnik Tonino Picula sudjelovao u online panel raspravi Slavimo otoke 2020. -Rješenja su na otocima te pozvao na izradu dugoročne i trajne EU otočne strategije.

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA) Tonino Picula sudjelovao je u online panel raspravi Slavimo otoke 2020. -Rješenja su na otocima.

Rasprava je organizirana u svjetlu posljedica pandemije COVID-a 19 koja je iznova otvorila pitanja jačanja otpornosti i sigurnosti otoka na već prepoznate rizike i izvanredne situacije. Zastupnik Picula je u svom izlaganju podsjetio na ulogu SEARICA-e kao platforme koja je otočnoj problematici osigurala snažnu vidljivost i glas na europskoj razini. Istaknuo je osnivanje tajništva inicijative „Čista energija za EU otoke“, te ugrađivanje te inicijative u novi Zeleni plan, kao neke su od značajnijih rezultata njezinog rada te dokaz da se fokusiranim naporom i jasnim ciljem može puno toga postići. „To ohrabruje jer nas očekuje još puno posla do pune provedbe članka 174. Ugovora o funkcioniranju EU, koji jasno ističe potrebu za posebnim politikama prema zakinutim regijama, napose otocima.“, istaknuo je Picula.

Stručna panel rasprava okupila je niz otočnih dionika i donositelja odluka koji su razmijenili iskustva i naučene lekcije uslijed mjera i ograničenja zbog pandemije COVID-19. Definirali su izazove i poželjni smjer gospodarskog razvoja otoka, naglasili potencijale održivih razvojnih modela u “post-korona” razdoblju te naglasili potrebu za kreiranjem konkretnih mjera za oporavak otočnog gospodarstva i zaokret prema održivim modelima.

„Uspješno smo izvukli otoke iz političke anonimnosti u Europi te ih nametnuli kao motor energetske tranzicije. Otočani su najpozvaniji upravljati razvojem svojih otoka i stoga se i zalažem za dugoročnu i trajnu EU otočnu strategiju kao glavni instrument podrške otočnima.“, zaključio je na kraju svog izlaganja zastupnik Picula.

Slavimo otoke 2020. -Rješenja su na otocima, rasprava je u organizaciji Udruge Pokret otoka u suradnji s francuskom udrugom SMILO - Small Islands Organisation. Hrvatsko izdanje dio je serije online stručnih webinara koji će se održati u nekoliko europskih i mediteranskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Portugal, Tunis, itd.).

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.