HR EN
6. rujna 2019. Projekti Ureda

Proširenje i dalje najjači EU alat za Zapadni Balkan

Picula je u Helsinkiju naglasio važnost perspektive članstva u EU za zemlje regije

“Iako je izgubila značajan dio svoje transformativne moći, politika proširenja i dalje je najučinkovitiji poticaj sveobuhvatnim političkim, ekonomskim i društvenim reformama na zapadnom Balkanu koji je na raspolaganju Europskoj uniji”, istaknuo je danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Picula se u uvodnom govoru, održanom na početku panela “Aktualna politika na zapadnom Balkanu”, u sklopu Interparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici zemalja članica EU, koja se održava u finskom glavnom gradu Helsinkiju, osvrnuo na povijest politike proširenja i glavne argumente za nastavak proširenja u regiji zapadnog Balkana.

"Nema sumnje kako se EU trenutno suočava s ranije neviđenom krizom na vanjskim granicama, kao i s nizom problema unutarnjeg funkcioniranja. Upravo zato, Uniji je potreban dokaz da je sposobna rješavati velike probleme našeg kontinenta u 21. stoljeću, kao što ih je rješavala u drugoj polovici 20. stoljeća", rekao je. Picula je poručio kako je presudno i za zemlje zapadnog Balkana i za EU da kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje u cijelosti provedu reforme na koje su pristale na početku procesa pristupanja, kako bi u trenutku pristupanja postale funkcionalnim članicama.

"Republika Hrvatska je naglasila kako je politika proširenja jedan od prioriteta njezina predsjedanja EU, što dokazuje i organizacijom EU – Zapadni Balkan summita koji će se na proljeće održati u Zagrebu" ocjenjuje.

Kako je Picula naglasio, politika proširenja omogućuje Europskoj uniji da promovira važne reforme u zemljama članicama i inzistira na njima. Važna je zato što pokazuje da je proširenje win-win situacija za ovje uključene strane. Promovira socioekonomsku koheziju prije priključenja Uniji, čime u isto vrijeme pomaže riješiti neke od problema koje građani EU prepoznaju kao zabrinjavajuće, poput socijalnog dumpinga i migracija. Politika proširenja važna je i jer pomaže spriječiti i upravljati potencijalnim krizama i sukobima.

Posredovanje u postizanju Prespanskog sporazuma pokazalo je kako EU i dalje ima kapacitete rješavanja velikih problema, a Picula je izrazio uvjerenje kako je isto moguće i za sporazum između Beograda i Prištine. Članstvo u EU pokazalo se tako kao glavni motivator postizanja sporazuma, zbog čega EU mora biti dosljedna i započeti pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom, ali i Albanijom. U široj perspektivi međunarodnih odnosa i EU vanjske politike, politika proširenja omogućava Europskoj uniji vodeću ulogu u regiji u vremenu kad Rusija, Turska, zaljevske zemlje i Kina pokušavaju nametnuti svoje ekonomske i političke interese.

U unutarnjim odnosima EU, politika proširenja argument je protiv populističkih, izolacionističkih politika i političara. Na kraju, ništa manje važno, daje EU kredibilitet i šalje pozitivnu poruku i o vlastitoj budućnosti Unije, zaključio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.