HR EN
5. siječnja 2021. Projekti Ureda

Newsletter kolovoz - prosinac 2020

U novom newsletteru pronađite kratak pregled projekata i aktivnosti zastupnika Picule od kolovoza do kraja 2020. godine

Pred Vama je newsletter u kojem u kratkim crtama donosimo pregled aktivnosti od kolovoza do kraja prosinca. Tijekom ovih mjeseci počeo sam s radom na iznimno važnom izvješću o utjecaju korištenja kohezijskih sredstava na energetsku tranziciju slabije razvijenih europskih regija, pa tako i hrvatskih. Uz to, radio sam na osiguravanju više sredstava za energetsku tranziciju hrvatskih otoka u skladu s Europskim zelenim planom i programima Unije tijekom realizacije sedmogodišnjeg proračuna 2021-2027.

Nadalje, sudjelovao sam u razgovorima o obnavljanju odnosa sa Sjedinjenim Državama nakon izbora novog predsjednika Joe Bidena. Raspravljao sam i o proširenju EU na zapadni Balkan, koje je na žalost ponovno usporeno otvorenim ucjenama autokratskih lidera nekih članica Unije. Javno sam se i kontinuirano zalagao za vladavinu prava kao temeljni uvjet korištenja europskog novca. Tu je postignut određeni, zadovoljavajući uspjeh koji obvezuje i Hrvatsku. U tom smislu ga možemo tumačiti i kao osigurač zaštite vladavine prava i u našoj zemlji. Dobio sam i dva značajna priznanja, kao najutjecajniji hrvatski zastupnik u EP i drugi najutjecajniji zastupnik uopće za vanjsku politiku.

No, o svemu tome više u nastavku newslettera. Sada ipak nešto više o samoj godini iza nas. EU nije pandemiju COVID-19 dočekala spremna. U prvom odgovoru na krizu nije bilo solidarnosti, ne samo s našim susjedima, nego i među samim članicama. Političke, financijske i logističke reakcije su kasnile pokazujući kako tromost Unije u donošenju odluka reflektira njezinu složenost. To jača argumente u korist utjecajnije uloge Europskog parlamenta, kao jedinog tijela Unije s izravnim izbornim legitimitetom građana. Pored svega, ove godine Zagreb je preživio težak potres od kojeg ćemo se dugo oporavljati.

No, podvučemo li crtu sad na koncu godine i razmislimo gdje smo kao članica Unije, treba naglasiti: Zagrebu su iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu osigurana 683 milijuna eura. Već je isplaćen predujam od gotovo 89 milijuna. Nakon tragičnog potresa u Petrinji i okolici, iz cijelog niza članica i susjeda dopremljena je brza pomoć za ublažavanje najizravnijih posljedica i pomoć našim sugrađanima. 

S druge strane, ponovno je zakazao sustav naše civilne zaštite i pomoći.

U sedmogodišnjem proračunu i Fondu za oporavak, Hrvatskoj je namijenjeno više od dvadeset milijardi eura za naše programe zapošljavanja, zaštitu okoliša i energetsku tranziciju, znanstvena istraživanja, socijalu, poljoprivrednike i ostale korisnike. To je zaista odraz koristi od članstva. Na kraju, jedna osobnija poruka. Nadam se da ste u ovoj teškoj godini vi i vaši voljeni sačuvali zdravlje. Neka vam to uspije i tijekom 2021. Kao prvi korak u tome, želim vam sretne blagdane, a u novoj 2021. godini puno zdravlja, uspjeha i ljubavi. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.