HR EN
24. studenog 2020. Projekti Ureda

KIDALICA LAŽNIH VIJESTI

Uključite se u borbu protiv lažnih vijesti i osvojite putovanje u Bruxelles!

Znate li prepoznati i dekonstruirati lažnu vijest ili dezinformaciju? Znate li kako prepoznati dobro novinarstvo temeljeno na činjenicama? Provjerite sudjelovanjem u „Kidalici lažnih vijesti“, seriji predavanja i nagradnom natječaju koji organizira hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

„Politika je središnja i najvažnija ljudska djelatnost (koliko god je neki ignorirali i odbijali se njome baviti), ona uređuje način na koji ćemo se obrazovati i o čemu ćemo učiti, kako ćemo se liječiti, kako ćemo trgovati, hoćemo li smjeti voljeti koga želimo. Zbog svih je tih razloga od presudne važnosti da političke i druge odluke donosimo na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica i informacija. Zato smo pokrenuli projekt i nagradni natječaj 'Kidalica lažnih vijesti', jer lažne vijesti i dezinformacije u sve većoj mjeri utječu na građane. Uz to, zbog načina na koji algoritmi društvenih mreža ograničavaju građanima da vide i druge izvore informacija, dodatno su podložni manipulacijama“, objašnjava  Picula.

UZ PODRŠKU SOCIJALISTA I DEMOKRATA

Uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, Picula je na svojem portalu www.toninopicula.com, na svojem Youtube kanalu i Facebook stranici pokrenuo ciklus od tri predavanja, panel diskusije i nagradnog natječaja „Kidalice lažnih vijesti“, koju kao medijski partner podržava i srednja.hr.

Čak osamdeset posto građana Hrvatske smatra da su lažne vijesti prijetnja demokraciji i u pravu su. Otvorena demokratska društva, kakvo želimo izgraditi i ojačati u Hrvatskoj, ovise o pristupu građana različitim vjerodostojnim informacijama kako bi mogli informirano sudjelovati u javnim raspravama i izraziti svoju volju kroz slobodne i poštene političke procese. Lažne vijesti delegitimiraju javne institucije, glas stručnjaka te digitalne i tradicionalne medije, otežavajući društvene raspravama temeljene na činjenicama.“, tumači.

No, ideja Kidalice lažnih vijesti dijelom je inspirirana i njegovim članstvom u Posebnom odboru Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog uplitanja u demokratske procese u Europskoj uniji, te Akcijskim planom za borbu protiv dezinformacije, koji je objavila Europska komisija. Tako su zacrtani i ciljevi Kidalice lažnih vijesti: podići među mladima svijest o negativnom utjecaju dezinformacija; poučiti ih kako da prepoznaju, provjere i dekonstruiraju lažne vijesti (fact checking); informirati mlade o načinima kako se EU bori protiv dezinformiranja, te promovirati i podržati istraživačko novinarstvo među mladima.

UKLJUČITE SE I OSVOJITE NAGRADE

U projekt Piculin ured nije ušao sam, već uz pomoć eksperta Lordana Preloga, osnivača i voditelja virtualnog Muzeja lažnih vijesti, projekta posvećenog svemu što ima veze s lažnim vijestima. Prelog je i predavač koji je uz pomoć svojeg tima pripremio zanimljiva predavanja na temelju kojih su izrađene i prezentacije koje ćete moći preuzeti na zastupnikovim internet stranicama.

Sve srednjoškolke i srednjoškolce, studentice i studente pozivam da tijekom ovog i sljedeća tri tjedna pogledaju sva predavanja, uključe se u nagradni natječaj, iskidaju lažne vijesti i osvoje atraktivne nagrade. No, pozivam ih i da se aktivno uključe u politiku i promijene svoje životne sredine nabolje“, zaključuje Picula.

Upute za rješavanje prvog nagradnog zadatka pročitajte niže u tekstu, ispod videa, gdje ćete pronaći i podatke potrebne za prijavu za natječaj u kojem je glavna nagrada studijsko putovanje u sjedište Europske unije - Bruxelles. Kad to epidemiološke prilike dopuste, naravno.

PRVO PREDAVANJE

PRVI ZADATAK

Prvi korak u kidanju lažnih vijesti je… prepoznati lažne vijesti.

Stoga je prvi zadatak „Kidalice lažnih vijesti“ pronaći u hrvatskom medijskom prostoru po jedan primjer za svaku od sedam vrsta lažnih vijesti. O kojih sedam vrsta je riječ, te kako ih prepoznati, pronađite u našem prvom predavanju. Rješenje nagradnog zadatka mora biti u .doc ili .docx formatu, a mora sadržavati poveznicu/link za svaki od sedam tipova lažnih vijesti koje ste pronašli te ispod svake poveznice kratko objašnjenje zašto ste pojedinu lažnu vijest stavili u odabranu kategoriju (maksimalno 50 riječi za svaki tip lažne vijesti).

Bodovi će se dodjeljivati: 40% za jasnoću odabranih primjera lažnih vijesti (jasna poveznica s vrstom lažne vijesti), 40% za kvalitetu objašnjenja (objašnjenje svakog tipa primjera lažne vijesti) te 20% za pismenost poslanih objašnjenja.

Rješenja treba poslati na e-adresu [email protected] s predmetom „Kidalica lažnih vijesti_zadatak1_ime i prezime“ najkasnije do 12:00 u srijedu 2. prosinca. Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 4. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje prvog zadatka se prenose dalje za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli.

DRUGO PREDAVANJE


DRUGI ZADATAK

Važno je kritički se osvrnuti na sadržaj koji nam je ponuđen bez obzira slažemo li se s pročitanim ili ne.

Drugi zadatak „Kidalice lažnih vijesti“ je odabrati jedan od niže ponuđenih parova vijesti te ih analizirati koristeći „sumnju kao najbolju obranu od lažnih vijesti“. Kako to napraviti i kojih devet pitanja si postaviti, možete pronaći u našem drugom predavanju. Rješenje nagradnog zadatka mora biti u .doc ili .docx formatu, a mora sadržavati kratku analizu dva odabrana članka. Odgovaraju li i kako odabrani članci na devet kritičkih pitanja (potražite u predavanju i prezentaciji pod „Sumnja je najbolja obrana od lažnih vijesti“), radi li se o kvalitetnim novinarskim radovima po vašem mišljenju? Ponudite svoje rješenje u kratkoj analizi u maksimalno do 750 riječi/ do stranicu i pol teksta. Bodovi će se dodjeljivati: 30% za primjenu pitanja, 50% za kvalitetu analize (na koji način i koliko kvalitetno članci odgovaraju na svako pitanje te koji je vaš zaključak o kvaliteti svakog članka) te 20% za pismenost poslane analize.

Rješenja treba poslati na e-adresu [email protected] s predmetom „Kidalica lažnih vijesti_zadatak2_ime i prezime“ najkasnije do 12:00 u srijedu 9. prosinca. Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 11. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje drugog zadatka se prenose dalje za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli. Odaberite jedan od sljedeća tri para za analizu:

Primjer 1a

Primjer 2a

Primjer 1b

Primjer 2b

Primjer 1c

Primjer 2c

 

TREĆE PREDAVANJE

TREĆI ZADATAK

Kritički čitati i znati prepoznati dezinformacije su ključne vještine u borbi protiv lažnih vijesti, ali što s njima jednom kad ih detektiramo?

Treći i finalni zadatak u okviru kampanje „Kidalica lažnih vijesti“ je odabrati jedan od niže ponuđenih dezinformirajućih članaka te ga analizirati koristeći igru za provjeru točnosti online vijesti “Čitaj dalje od naslova”.

Detalje igre, i metode kako de-konstruirati lažne vijesti, potražite u našem trećem predavanju i pratećoj prezentaciji.

Rješenje nagradnog zadatka mora biti u .doc ili .docx formatu, a mora sadržavati poveznicu na odabrani članak, popis dodanih/oduzetih bodove za svaki od 20 elemenata igre “Čitaj dalje od naslova” (možete prekopirati matricu iz prezentacije te navesti koje i koliko bodova ste dodali/oduzeli) te vaš kratak osvrt na pročitani članak i objašnjenje vaše analize (max 400 riječi).

Bodovi će se dodjeljivati: 40% za primjenu bodovnog sustava “Čitaj dalje od naslova”, 40% za kvalitetu osvrta/analize (kako ste vi doživjeli članak, kako i zašto ste podijelili bodove, što vas se posebno dojmilo i sl. ) te 20% za pismenost poslanih prijava. DODATNE BODOVE (do 5) možete prikupiti ako u svojoj analizi navedete primjer(e) član(a)ka koji kvalitetno, u skladu s načelima etičkog novinarstva, obrađuju odabranu temu. Rješenja treba poslati na e-adresu [email protected] s predmetom „Kidalica lažnih vijesti_zadatak3_ime i prezime“ najkasnije do 12:00 u srijedu 16. prosinca.

Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 18. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje trećeg zadatka se dodaju bodovima iz prethodna dva kruga za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli. Odaberite jedan od sljedećih primjera dezinformacija za analizu:

Primjer 1

Primjer 2

Primjer 3

Primjer 4

 

PANEL DISKUSIJA


U finalnom, četvrtom tjednu projekta Kidalice lažnih vijestiobjavljen je i video panel diskusije o samom projektu i iskustvima u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija, ali i o izazovima s kojima se susreću novinari u radu.

Panel je vodio ekspert za lažne vijesti i osnivač Muzeja lažnih vijesti Lordan Prelog, a o svojem novinarskom iskustvu u prikupljanju informacija, te o svemu s čime se mediji u Hrvatskoj susreću, kao i odlukama Vlade da europskim novcem sufinancira i neke poznate širitelje lažnih vijesti govori istaknuti hrvatski novinar i kolumnist Gordan Duhaček s portala index.hr. Posebno je istaknuo primjere nekih vodećih hrvatskih političara koji su i sami bili proizvođači lažnih vijesti nakon izbora 2016. godine.

Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr predstavila je projekte koje provodi njezin portal u suradnji sa srednjim školama u Hrvatskoj. Zastupnik Picula govorio je o stranim utjecajima na političke procese u Europskoj uniji i kakva je uloga lažnih vijesti u tome, te kako se Europska unija i posebno Europski parlament bore protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

“Život u demokraciji obvezuje sve građanke i građane da demokraciju razvijaju i vlastitim ponašanjem. Da bi u demokraciji odlučivali o stvarima koje se tiču cijele zajednice, te se odluke moraju donositi na temelju provjerenih i točnih informacija. Uspon digitalnih tehnologija doveo je do toga da je lako dijeliti informacije, a od mlade generacije koja je od početka digitalna je za očekivati i da će pronaći načine da spriječe da se lažne vijesti i dezinformacije dijele”, rekao je Picula.

PRAVILNIK NATJEČAJA

ŠTO?

Natječaj u okviru kampanje „Kidalica lažnih vijesti“ sastoji se od tri seta zadataka, po jedan za svako od tri video predavanja koja će biti objavljena tijekom kampanje. Uz svako predavanje bit će objavljen po jedan nagradni zadatak za kojeg natjecatelji imaju tjedan dana za riješiti te rješenje poslati na e-adresu [email protected]. Pomoć za rješenje svakog zadatka se nalazi u video-predavanju uz kojeg je zadatak i objavljen.

TKO?

U natječaju mogu sudjelovali svi polaznici i polaznice srednjih škola te studenti i studentice visokih učilišta u Republici Hrvatskoj.

KAKO?

Nakon odgledanog video-predavanja, sudionici natječaja u opisu YouTube videa mogu pronaći nagradni zadatak s uputama za rješavanje. Rješenje svakog natječajnog zadatka potrebno je poslati u .doc/.docx formatu na e-adresu [email protected] u roku od tjedan dana od dana objave video-predavanja tj. do objave sljedećeg video-predavanja i novog zadatka. Nije moguće poslati rješenje zadatka nakon što je već objavljen sljedeći zadatak, ali je moguće sudjelovati u rješavanju drugog i/ili trećeg zadatka bez da se sudjelovalo u rješavanju zadatka iz prethodnog tjedna. U predmetu maila potrebno je naznačiti: Kidalica lažnih vijesti_zadatak1(2 ili 3)_ime i prezime natjecatelja_ice.

VAŽNO: U tekst maila potrebno je navesti ime škole/ visokog učilišta te dodati sljedeću rečenicu: „Pročitao_la sam i razumijem pravila natječaja Kidalica lažnih vijesti, razumijem da će se moji podaci dostavljeni Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule prikupljati isključivo za potrebe Natječaja te pristajem da se moje ime javno objavi ukoliko se nađem među pobjednicima.“

BODOVANJE I NAGRADE 

Rješavanjem svakog tjednog zadatka sudionici prikupljaju bodove (do 20 bodova za svaki zadatak). Svaki tjedan nagradit će se po tri srednjoškolca_ke i tri studenta_ce s najbolje riješenim zadatkom i to s vrijednim knjigama vezanima uz temu natječaja. Popis tjednih pobjednika će biti objavljen na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Ureda zastupnika Tonina Picule te portalu srednja.hr i to najkasnije 48 sati od isteka roka za dostavu rješenja. Sudionicima, koji riješe dva ili sva tri nagradna zadatka, bodovi se zbrajaju te imaju veće šanse za osvajanje finalne nagrade. Na kraju kampanje, nakon što su objavljena sva tri video-predavanja te prikupljena rješenja na sva tri nagradna zadatka, 5 srednjoškolaca_ki i 5 studenata_ca s najvećim ukupnim brojem bodova će biti nagrađeni s četverodnevnim studijskim putovanjem u Bruxelles.

VAŽNO: Nagradno putovanje u Bruxelles bit će organizirano čim to epidemiološke okolnosti dopuste, putovanje bude ocijenjeno sigurnim od hrvatskih i belgijskih nadležnih službi, a Tajništvo Europskog parlamenta ponovno dozvoli posjete parlamentarnim zgradama.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.