HR EN
6. rujna 2022. Projekti Ureda

Falkuša kao nasljeđe za budućnost

Nakon neduge ljetne stanke, prisjećamo se lijepog i uzbudljivog događaja iz srpnja ove godine, obilježenog snažnom simobolikom zajedništva i suradnje, točnije, plovidbe drvenog broda falkuše Rajnom, tik ispred Europskog parlamenta kojeg je u sklopu izložbe i konferencije “Terra Marique - baština kao podrška europskom oporavku” organizirao hrvatski zastupnik u EP-u Tonino Picula.

Nakon Lisabona i Bresta falkuša Comesa Lisboa doplovila je i do Strasbourga, središta zajednice suočene s nužnošću smislena odgovora na sve prijetnje i izazove današnjice.

Pri tomu oslonac ne traži samo u novim tehnologijama već i stoljetnim iskustvima opstanka usprkos svim prirodnim izazovima. A povijesno iskustvo falkuše baš je to. Stoga je i njena plovidba pred Europskim parlamentom znatno više od puke simbolike i predstavljanja hrvatske maritimne baštine.

“Gajeta falkuša nije samo brod. To je ujedno i kolektivno sjećanje malog mjesta Komiže u jugozapadnom zaljevu otoka Visa u Hrvatskoj. Istovremeno, ovaj brod pripada mediteranskom univerzumu, kako svojim nastankom, tako i univerzalno razumljivom terminologijom u mediteranskom pomorskom svijetu. Zato Falkuša nije samo povijesna barka, već primjer najboljeg odgovora na izazov opstanka –i to je ostavština i potencijal za našu budućnost i razvoj”, rekao je Tonino Picula prilikom predstavljanja projekta.

Više o projektu “Terra Marique – Heritage in Support of European Recovery” i izložbi fotografija “25 years of Falkuša “Comeza-Lisboa”: Lisbone EXPO 1998 – Strasbourg European Parliament 2022” možete pronaći na sljedećim linkovima:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/viska-falkusa-zaplovila-rajnom-do-europskog-parlamenta-ovaj-brod-moze-biti-primjer-europskoj-uniji-15219182

https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/video-viska-falkusa-simbol-hrvatske-tradicijske-brodogradnje-na-predstavljanju-u-strasbourgu

https://morski.hr/2022/07/09/video-falkusa-kao-feniks-kako-je-cicibela-nadahnula-posljednje-cuvare-tradicije-da-je-uskrsnu-iz-mrtvih/

https://www.more.hr/blog/komiska-bastina-u-strasbourgu/

https://morski.hr/2022/07/06/foto-video-tonino-picula-doveo-falkusu-u-strasbourg/

https://www.more.hr/blog/falkusa-u-strasbourgu/

https://hr.n1info.com/english/news/traditional-croatian-fishing-boat-of-yore-set-to-sail-through-strasbourg/

https://vijesti.hrt.hr/eu/falkusa-doplovila-do-europskog-parlamenta-8370015

https://www.glasistre.hr/zanimljivosti/falkusa-zaplovila-strasbourgom-805861

https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/falkusa-zaplovila-strasbourgom-zacetnik-ideje-josko-bozanic-dosli-smo-ispricati-pricu-o-brodu-koji-moze-biti-primjer-europskoj-uniji-1206154

https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/aktualno/sto-je-viska-falkusa---732043.html

https://www.turistickeprice.hr/gajeta-falkusa-maritimna-bastina-obogacuje-turisticku-ponudu/

https://www.nacional.hr/falkusa-doplovila-do-europskog-parlamenta/

https://www.more.hr/blog/u-strasbourgu-tocka-na-i/

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.